3.11.2018

Paltaniemen kuvakirkko -piparkakkutalo

Ideoin tämänvuotista piparkakkutalon rakentamista pitkään ja päädyin lopulta Kajaanin Paltaniemellä sijaitsevan Paltaniemen kuvakirkon tekemiseen. Kauniissa Oulujärven rantamaisemissa sijaitsevan komean Paltaniemen kirkon omistaa Paltamon seurakunta.

Ei malta nukkua, eikä syödä, tekee vaan mieli rakentaa - sellaista se innostuksen vallassa touhuaminen helposti on. Saa kaulita, piirtää kaavoja, suunnitella ja kuorruttaa pikeerillä, tuskin malttaa odottaa sen kuivumista. Joutuu miettimään mittasuhteita, saa liimata käsi vakaana kuumalla sokerilla. Viikko siinä meni ja valmista tuli. Ei malttanut lopettaa ja aika meni kuin siivillä.

Sain kirkkoon yhden seinäpiirroksen ja pohjakuvan Paltamon seurakunnalta ja niillä pääsin aloittamaan kirkon rakentamista. Myöhemmin sain kellotapulista yhden piirroksen, mutta kirkon ja tapulin mittasuhteista en löytänyt tietoa. Silmämääräisestikin tapuli on korkeampi kuin kirkko, mutta paljonko. Paltamon seurakunnassakin sitä tutkivat ja lähettivät vanhan käsinkirjoitetun tekstin, jossa mittoja lueteltiin yksiköllä "kyy" (olisiko ollut kyynärä?), mutta en pärjännyt niillä. Laitoin viestiä Jennille ja hän kipaisi mittailemaan seiniä askelmilla, kengän mitoilla ja sylillä. On se ollut näky, kun hän on siellä kirkkoa halaillut :) Kiitos Paltamon seurakunta ja Kiitos Jenni!

Paltaniemen kuvakirkossa ei ole sähköjä sisällä. Siellä ollaan joulukirkossa pelkkien kynttilöiden valossa, papillakin on pakkasella pipo päässä. Kirkon ulkopuolella on sähkövalot maassa valaisemassa vanhaa kirkkoa. Ensin aioin tehdä tämän piparikirkon ilman sisävaloja, mutta laitoin sitten kuitenkin osan valonauhasta kulkemaan kirkon sisällä.

Historiaa

Puinen Paltaniemen kirkko on rakennettu vuonna 1726. Erillinen kellotapuli valmistui vasta noin vuosina 1768-69. Sinne asennettiin suurempi, 4 tonnia painava kello, joka on hankittu jo vuonna 1622.

Kirkon lattian alle on haudattu arvomiehiä, mutta tämä hautaamistapa kiellettiin vuonna 1784. Sisällä pääoven yläpuolella on Viimeinen tuomio -maalaus, jossa on ylhäällä taivas ja alhaalla helvetti. Suurin osa helvettiä kuvaavasta osasta on poistettu, koska se järkytti naisia ja jotkut jopa pyörtyivät sen nähdessään. Miehet oli maalattu taivaaseen ja naiset helvettiin.

Hyvää pyhäinpäivää! Hauskaa joulun ja lumen odotusta!

















8 kommenttia: