22.9.2022

Vanhan ladon uusi elämä

Lato on rakennettu aikoinaan heinäladoksi, sitten päätynyt enemmän ja vähemmän tarpelliisten tavaroiden varastoksi. Tavaraa oli oikeasti niin paljon, ettei kävelemään mahtunut. Vaikka tyhjennysurakka oli pitkä ja hidas (lue: koko kesä), niin alta paljastui vielä isompi homma: täysin laholattia. Ladolla ollut vanha rekikin oli painunut lattian läpi ja jossain kohdassa kun käveli, niin lankku nousi toisesta päästä pystyyn, niin kuin sarjakuvissa konsanaan. Lattia oli pakko purkaa. Alla oli vaan multaa ja luultiin, että niin on ennen vanhaan rakennettu, mutta paljastuihan sieltä lattianiskan haamutkin. Lattia on siis aikoinaan tehty lattianiskojen päälle, mutta koko rakennus on painunut niin paljon, että maata vasten olleet tukin olivat lahonneen ihan kokonaan. 

Purku-urakan jälkeen oli vielä edessä valtava lapiointihomma. Siellä lapioitaisiin varmaan vieläkin, ellei kaivinkonetta olisi keksitty. Onneksi on keksitty ja minikaivuri tuli pihaan, muttei mahtunut ladon pariovista sisään. Ei muuta kuin kynnys pois ja maahan kuoppa, josta kone sukelsi ladon uumeniin.

Uudet lankut tehtiin sirkkelöimällä täysistä tukeista. Nyt kestää kävellä! Valoketjut kattoon ja lato valmistui juuri sopivasti syyspimeille. Pöydän ympärillä olevat penkit ovat olleet aikoinaan vanhan pirtin sisällä. Ladossa on myös vanhan postin kaappi ja lokerikko, pirtissä on ollut posti vuodesta 1904 aina 1970 luvun alkupuolelle. Vanha rekikin toimii hyvin pöytätasona. Ladossa ei tietenkään ollut aikoinaan ikkunoita vaan ne tehtiin ladosta löytyneistä ikkunoista.



Tumman kaapin päällä oikea postin lokerikko ja tienristeyksessä ollut kyltti.


Hirsiseinän takana on entinen talli





Aina on aihetta leipoa kakku!
Pirtin vanha penkki on kovia kokenut.


Vadelmakakku

Kakkupohja
  • 4 munaa
  • 1,5 dl sokeria (vaahdota munat ja sokeri)
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta (sekoita kuivat aineet ja lisää varovasti taikinaan)
Paista voidellussa kakkuvuoassa (20 cm) 175 C noin 40 minuuttia, testaa kypsyys tikulla. Tein tämän täysin gluteenittomana, joten en edes jauhottanut vuokaa. Perunajauhoilla tehdystä kakusta tulee ihanan pehmeä!

Täyte ja kuorrute
  • 4 dl vispikermaa (vaahdota)
  • 2 prk (á 200 g) sitruunarahkaa
  • sokeria (sekoita rahka ja sokeri kermavaahtoon)
  • 250 g pakastevadelmia jäisinä
Leikkaa kakku neljään osaan eli täytettä tulee kolmeen väliin.
Kostutus sokerivedellä.
Levitä täytettä väliin ja upota siihen jäisiä vadelmia.
Täytettä jäi niin paljon yli, että käytin lopun kakun kuorruttamiseen.

Suklaapinta
  • vajaa 2 dl vispikermaa (kuumenna kattilassa)
  • 70 g maitosuklaata (paloittele ja lisää kuumaan kermaan, sekoita tasaiseksi)
Kaada kakun pinnalle ja anna valua reunoillekin vähän.

Koristele vadelmilla ja mustikoilla.

2 kommenttia:

  1. Hyvänen aika miten kaunis ja tunnelmallinen paikka ! Järjettömän upea! Eihän sieltä malta ollenkaan pois lähteä, kun sinne istumaan pääsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita <3 Muutos oli kyllä valtava lähtötilanteeseen verrattuna ja nyt tuolla istumista osaa arvostaa :)

      Poista