20.3.2023

Hiihtoloma Jerisjärven kämpällä

Neljä naista, auto ja koppiperäkärry. Niin paljon tavaraa mukana, ettei ilman kärryä olisi pärjätty. Ja tämä ei ollut sitten mikään peruutusmatka, vaan kaikki pysähtymiset suunniteltiin, että päästää lähtemään suoraan. 

Viisi yötä oli tarkoitus olla, mutta oltiinkin seitsemän - ja vieläkin olisin voinut jäädä sinne. Elämä on niin yksinkertaista vedettömällä ja sähköttömällä kämpällä. Kaikki on hitaampaa ja rauhallisempaa. Keskitytään vain elämä perusasioihin eli lämpimänä pysymiseen ja ruoan saamiseen. Joka päivä käytiin hiihtämässä tai laskettelemassa ja iltaisin sammuttiin aikaisin nukkumaan.

Avantouintia

Avanto on ihan ehdoton, jotta saadaan muuripadassa lämmitettyä sauna- ja tiskivettä. Yhtä tärkeää on myös päästä uimaan aamulla, päivällä ja vielä illalla saunasta. Jääsahalla avannon sahaaminen on kovaa hommaa, mutta sen arvoista. Kummisedän ideoimat ja rakentamat uintiportaat ovat korvaamattomat. Niiden avulla on niin helppoa ja turvallista laskeutua avantoon ja ennen kaikkea nousta pois. Ilman niitä en ehkä uskaltaisi avantoon edes mennä. Avannon päällä pidettiin styroxkantta estämään, ettei ihan umpeen jäädy uintien välissä, mutta kyllä sai silti joka kerta tuuralla jään hakata auki. 

Ensimmäinen homma kämpälle tullessa on avannon teko, jotta saadaan sauna- ja tiskivettä. 
Ja se tärkein, että päästään uimaan. Kiitos taas avausta kummisetä :)

Pakkasta oli niin paljon, että avannon pintä jäätyi aina umpeen, vaikka styroxkansi oli suojana.
Tuuralla hakkaamalla hiki pintaan ja sitten uimaan.

Villasukilla aamu-uinnille


Hiihtoa ja laskettelua

Kolme edellistä talvea olen hiihtänyt. Aina valinnut hiihdon laskettelun sijaan. Nyt oli  hauskaa vuosien tauon jälkeen lasketella! Ja vielä Pallaksella. Ja täydellisessä säässä. Välillä piti pysähtyä huokailemaan, että onko tämä kaikki edes totta. 

Hiihtolomalle kyllä sattui kauniit kelit. Pakkasta oli kovasti öisin, mutta mieluummin otankin pakkasen ja auringon, kuin lumisateen, tuiskun ja huonon näkyvyyden.

Pallaksella laskettelua. Aamulla oli -30 C, mutta päivällä tunturuissa vain -10 C.
Hyvin tarkeni, kun oli merinovillakerrastoja ja kevytuntuvatakki villapaidan alla.

Hiihtoa Pallaksella.

Pallakselta Jerisjärvelle hiihtoa.
Ensimmäisellä kerralla mentiin Mustavaaran kautta, toisella Mäntyrovan kautta.
Yhtenä päivänä käytiin Torassiepissä ja välillä hiihdeltiin vaan Jerisjärven jäällä.

Pallaksen Vatikuru on ihan paras paikka, tulee niin lapsuuskin mieleen.
Silloin oli joskus niin pitkät jonot, että noustiin vain kerran huipulle reikäkortilla ja istuttiin päivä Vatikurun lämmössä eväitä syöden. Nyt oli hyvin tilaa - ehkä ihmiset säikähtivät pakkasta?
Onneksi Pallas on säilynyt rauhallisena paikkana.

Ruoat

Kokkailin ruoat jo kotona valmiiksi, ettei kämpällä tarvitse käyttää aikaa siihen, kun kaikki on muutenkin hitaampaan tai hankalampaa. Tein neljää ruokaa viideksi päiväksi niin paljon, että vaikka oltiin kaksi päivää pidempään, ruoka riitti silti. Kaikki saatiin syötyä, eikä mitään tarvinnut kuskata takaisin.
  • Lohikeittoa lämmitettiin kattilassa
  • Lasagnea paistettiin puuhellan uunissa. Tein kotona valmiiksi foliovuokiin ja pakastin ne raakana. Kämpällä pidettiin ulkona styroxlaukussa jäässä ja sulatettiin sitä mukaa kun tarvittiin. Ihana oli saada juuri paistettua, uunituoretta lasagnea. 
  • Hirvikäristystä ja puikulaperunoita. Perunamuusijauhe oli ensin vaihtoehtona, mutta päädyttiin Lapin puikulaperunoihin, koska ovat aidompaa ruokaa ilman E-koodeja ja kiehuvat nopeasti. Puolukkahilloa ja salaattia lisäksi.
  • Makaronilaatikkoa lämmitettiin puuhellalla paistinpannulla. Paistoin kotona foliovuoissa ja pakastin. Kertakäyttövuoat ovat käteviä kämppäolosuhteissa, kun niitä ei tarvitse tiskata, eikä kuljettaa takaisin.
Perinteisesti mukana oli siemennäkkäriä, suklaakeksejä ja vadelmasoppaa. Menomatkalla otettiin Rovaniemen Prismasta valmiiksi tilatut ruokaostokset kyytiin ja säästettiin aikaa ja vaivaa. Kaupassa ei tarvinnut käydä koko viikon aikana kertaakaan. Onneksi, koska kauppa oli 20 km päässä. 


Kynttilöiden valossa elettiin illat. Otsalamppu päähän tai paristolyhty käteen tarvittaessa.
Ihanan tunnelmallista ja rauhallista.

Puuhellalla ja -uunissa tehtiin ruokaa.

Lettuja ja kattilassa käsin vispattua kermavaahtoa. Kyllä maistui hiihtopäivän jälkeen.
Kaupan valmiita pakastepulliakin paistettiin uunissa, uusi kokemus minulle,
mutta hyviä olivat ja nälkäisenä kaikki maistuu. Varsinkin kun tehtiin ne laskiaispulliksi.

Kämpällä kaikki hyvin

Kämpällä unohtuu aina kaikki muu. Eletään hetkessä. Ollaan pienissä tiloissa ja lähellä toisia. Jutellen. Nauraen. Ai että. Pelejäkin ehdittiin vähän iltaisin pelata. Pieni radio tunnelmaa luomassa. 

Yhdessä tekemistä, jokaiselle riittää hommaa. Puiden ja veden kantoa, tulien sytyttämistä, ruokahommia. Perinteisiä hommia.

Terveellistä elämää: ulkoiltiin ja liikuttiin paljon, syötiin hyvin ja nukuttiin pitkään yöllä viilenevässä  kämpässä. Siihen vielä lisäksi avantoa kolme kertaa päivässä ja hyvää mieltä ja aikaa rentoutuakin.

Loma on aina loma.


Lähtiessä otettu kuva. Oispa ollut koko ajan näin siistiä :D
Todellisuudessa sohvat on levitettynä ja kaikkien tavarat hujan hajan.
Talvella sitä tavaraa on niin paljon: monoja, kenkiä, villapaitoja, toppahousuja
- ja kaikki koko ajan hukassa, eikä varsinkaan illalla hämärässä löytänyt mitään.

Pieni alkovi

Juokseva vesi suoraan avannosta.
Pakasteet säilyivät hyvin ulkona, muut kylmää tarvitsevat ruoat pärjäsivät kellarissa.

Revontulet ja täysikuu kruunasi reissun :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti