21.5.2019

Gluteeniton kinkkupiirakka

Juhliin kannattaa varata myös jotain gluteenitonta tarjottavaa, keliakia on niin yleistä nykyään. Pitää vaan muistaa tehdä kaikki täysin puhtaissa astioissa. No ainahan astiat/pöydät ovat puhtaita :D Mutta siis gluteenittomia tehdessä mikään ei saa olla koskenutkaan tavallisiin jauhoihin.

Olen leiponut gluteenittomia täytekakkuja pelkällä perunajauholla, mutta muistaakseni en ole ennen käyttänyt gluteenitonta jauhoa. En tiedä ostinko nytkään oikeaa, mutta hyvää tästä ainakin tuli. Tutkin pakettia sitten kun piirakka oli jo uunissa ja huomasin, että jauhoseoksessa oli myös hiivaa ja siitä tehtiin leipää pelkästään vettä lisäämällä. Tässä taikinassa laitettiin voita ja rahkaa sekä leivinjauhetta jauhojen lisäksi.


Gluteeniton kinkkupiirakka (pellillinen)

Pohja
  • 4½ dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g maitorahkaa
  • 250 g voita
Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi yleiskoneessa. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Aika tahmeaa oli, mutta käsin levittelin.

Täyte
  • 360 g palvikinkkua (kuutioi)
  • 250 g punaleimaemmentaljuustoraastetta 
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa  (sekoita kinkku, juustoraaste sekä mausteet ja levitä pohjan päälle)
  • 2 munaa
  • 3,3 dl vispikermaa (sekoita munat ja kerma ja kaada täytteiden päälle)
Paista 200 C puoli tuntia.

2 kommenttia:

  1. Mitä seosta käytit tähän? Uudet suolaisten piiraiden pohjaohjeet kiinnostavat aina. :) Pysyikö mehevänä ettei kuivannut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin finax Havrebrödmixiä eli kauraleipäjauhoseosta. Oli pehmeä pohja, ei kuivunut. Pakastin ne heti jäähdyttyä ja sen jälkeen en ole maistellut.

      Poista