13.9.2017

Pinaatti-porkkana-pellavasämpylät

Höyryävän kuumia sämpylöitä kylmänä syysiltana. Pienestä sitä on iloinen. Niin terveellistä, että joka puraisulla oikein tuntee mielihyvää. On porkkanaa, pinaattia, pellavaa ja ruista. Usein olen tehnyt näitä ja aina tulee yhtä hyviä.

Porkkanan raastaminen käsin on hidasta puuhaa ja yleiskoneen raastinosa on rikki. Mitenkäs nyt? Päättelin, että ei se porkkana tiedä onko se raastettua vai silputtu pieniksi muruiksi, joten yleiskoneeseen vaan leikkuuteräsn kanssa. Hetkessä ja helposti tuli valmista.

Kohotus on hyvä tehdä vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Joskus lasken kuumaa vettä altaaseen ja kohoton ritilällä sen päällä. Joskus laitan taikinakulhon takan päälle. Aika usein taikinakulho löytää itsensä saunan lauteilta! Kiuas ei tietenkään ole päällä, mutta aina valmis -kiuas hohkaa sen verran että lämpötila on korkeampi kuin muualla talossa. Konstit on monet.

Tästä taikinasta tuli 54 sämpylää, joten hyvin riitti pakastimeenkin.








Pinaatti-porkkana-pellavasämpylät
  • jämäkaurapuuroa, jossa on myös pellavansiemeniä
  • 150 g pakastepinaattia
  • 150 g hienoa porkkanaraastetta (sekoita pinaatti ja porkkana puuron sekaan lämpiämään)
  • 1 dl pellavarouhetta
  • 1 dl ruisleseitä
  • 1 dl ruisjauhoja 
  • 2 pss kuivahiivaa (sekoita kuivahiiva pellavarouheeseen ja jauhoihin)
  • 9 dl vettä (kuumenna 42 C)
  • 3 tl suolaa
  • 4 rkl sokeria (lisää kuumaan veteen suola, sokeri ja hiiva-jauhoseos)
  • n. 10 dl sämpyläjauhoja
  • n. 11 dl vehnäjauhoja (lisää jauhot ja puuro-pinaatti-porkkanaseos taikinaan samalla vaivaten)
  • 160 g pehmeää voita (lisää pehmeäksi sulatettu voi)
Kohota taikinaa puolisen tuntia, leivo sämpylöiksi ja kohota vielä toisen kerran. Paista 225 C 15-18 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti