Tähän keitetttiin ensin suolainen karamellikastike. Sokerin ruskistaminen paistinpannulla ja siihen voita, kermaa ja suolaa. Olihan se hyvää ihan yksistäänkin!
Voi-sokeripohjassa kanelia, omenoiden seassa kanelia ja pinnan muruseoksessa kanelia. Hyvää varsinkin vaniljakastikkeen kanssa. Lämpimänä oli niin pehmeää, että nosteltiin lusikalla lautaselle kuin omenapaistosta. Jäähtyneenä pystyi leikkaamaan palasiksi.
Omena kuuluvat syksyyn niin kuin sade, tuuli, villasukat, kynttilät ja takkatuli. Tykkään!
Omenasorvilla omenasta saa muutamalla pyöräytyksellä kuoren ja siemenkodan pois ja omena vielä viipaloituu kuin itsestään. |
omenatäyte |
suolainen karamellikastike |
muruseos |
paistetun piirakan päälle loput suolaisesta karamellikastikkeesta |
Suolakaramelli-omenapelti (25 x 35 cm)
Suolakinuski
- 2 dl sokeria (sulata ja ruskista kevyesti paistinpannulla)
- 50 g voita (lisää voi sokeriin ja sekoita, kunnes sulaa)
- 1½ dl kuohukermaa (lisää kerma ja keitä minuutti)
- 1 tl suolaa (lisää suola ja anna jäähtyä)
Pohja
- 150 g voita
- 1 dl sokeria (vaahdota voi ja sokeri)
- 1 muna (lisää muna ja jatka vatkaamista)
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 1/4 tl suolaa (sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan)
Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (25 x 35 cm)
Täyte
- 2 l (n. 10 kokonaista omenaa) omenalohkoja
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1 tl kanelia (sekoita kaikki aineet)
Levita omenatäyte pohjan päälle ja valuta puolet suolakaramellikastikkeesta pinnalle.
Muruseos
- 2 dl kaurahiutaleita
- ½ dl sokeria
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl kanelia (sekoita kuivat aineet)
- 50 g voita (nypi voipalat seokseen)
Ripottele muruseos täytteen päälle.
Paista 175 C 50 minuuttia. Valuta pinnalle loput suolakinuskikastikkeesta. Nauti vaniljakastikkeen kanssa.
Ohje Kainuun Sanomat
Ohje Kainuun Sanomat
Herkullisen oloinen ohje! Pitää kokeilla pian. :p
VastaaPoistaSeuraavana päivänä tätä etsittiin jääkaapista, mutta kaikki oli jo syöty! Eli herkullista oli :)
Poista