29.9.2019

Pataleipä

Tuoretta leipää helposti aamupalalle! Illalla aineet sekaisin ja kelmun alle nukkumaan. Aamulla pataan paistumaan ja kohta tuoksuu, maistuu ja rouskuu tuore leipä. Pinta on niin rapea, että leikatessa muruset lentää.

Myös ruisleipä onnistuu pataleipänä, ohje täällä.


Kaikki aineet sekaisin ilman vaivausta

12-16 tuntia kelmun alla huoneenlämmössä

Kohonnut taikina

Leiväksi muotoiltuna

Kuumaan pataan ja uuniin
Uunista ulos!



Pataleipä
  • 3½ dl sämpyläjauhoja
  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 4 dl vettä (kuumenna 42 C asteiseksi)
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
Sekoita kaikki aineet sekaisin, mutta älä vaivaa. Laita kulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.

Muotoile taikinasta pyöreä jauhotetulla pöydällä, mutta älä vaivaa. Anna kohota liinan alla ½ tuntia. Laita rautapata kylmään uuniin kannen kanssa ja kuumenna uuni 225 C. Nosta taikina pataa ja paista kannen alla ½ tuntia ja sen jälkeen 15 minuuttia ilman kantta. Kuoresta tulee ihanan rapea ja myös säilyy sellaisena, jos et peitä valmista leipää liinalla. 

Ohje K-ruoka (alkuperäisessä oli hiivaleipäjauhoja sämpyläjauhojen tilalta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti