16.11.2014

Kajaanin raatihuone -piparkakkutalo

Nyt se on valmis! Tiistai-iltana aloitin ja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä se valmistui. Alussa muistin kuvata tekovaiheet, mutta lopussa kun pääsin vauhtiin, kuvaaminen jäi. Tätä oli hauska tehdä, kun koko ajan piti tarkastaa kuvasta, että millainen oikea raatihuone on. Neljä seinää tein kerralla, mutta loput osat pitikin sitten tehdä melkein yksitellen. Mittaamista ja suunnittelua. Ja vähän jännitystäkin, että kestääkö vai ei. Sokerilla liimatessa kaikki on niin lopullista, mitään ei saa irti enää. Voi sitä tunnetta, kun lippu oli liimattu salkoon! Se oli siinä, eikä uni enää tullutkaan.

Seinät tein keltaiseksi, että olisi tunnistettavampi. Katosta en kuitenkaan tehnyt mustaa, jotta pipariakin jäi näkyviin. Talot teen kaupan valmiista taikinasta - kovempaa ja sitä on pakastimessa koko ajan saatavilla, tätä kun tein 5 päivää. Maulla ei ole niin väliä, kun tätä ei ihan heti syödä. Pikeeri on itsetehtyä (kananmunan valkuaista ja tomusokeria) ja kaikki kohdat on pursotettu 0-tyllalla. Seiniä varten pikeeriin laitoin keltaista väriä, sekä hiukan oranssia.

Tästä se lähti. Ikkunoiden leikkaaminen veitsellä on todella hidasta, vaikkei ehkä uskoisi. Osat piti leikata leivinpaperin päällä - näin isoja palasia ei olisi voinut leikattuna enää siirtää, sillä ne olisivat venyneet.


Valkoiset osat valmiina.
Keltaisen pikeerin annoin suosiolla kuivua seuraavaan päivään, että on tarpeeksi kestävä kun osia kasataan.


Vaikka torni onkin kevyt, oli varmuuden vuoksi tehtävä tukirakenteita.  Ja muistaa laittaa samalla lamppu.

Paistoin ensin sivukatot ja liimasin paikoilleen. Sitten vasta pystyi mittailemaan päätykolmioden koot.

Tämä piparkakkutalo on Dr. Oetkerin ja Iltalehden kisassa.

2 kommenttia:

  1. Sari, olet tehnyt hienon työn sokerileipurina ja rakennusmestarina! Onnea ja menestystä!

    VastaaPoista