14.6.2019

Lakkiaisten suolaiset

Tällä kertaa halusin lakkiaisiin muutakin suolaista kuin voileipäkakkua ja pikkusuolaisia. Jotain muuta kuin leivottua. Oikeaa ruokaa, mutta pienemmässä mittakaavassa. Pelkällä haarukalla syötävää kylmää ruokaa. Niin mureaa hirvenlihaa, että pelkällä haarukalla pärjää. Niin pehmeitä muikkuja.

Kalat äidin tekemiä - kiitos äiti - kun en itse ole niin kalaihminen. Erityisesti tomaattimuikkupaistos sai kehuja, joten laitetaan senkin resepti tänne. Reseptin alkuperää en tiedä, mutta äidille se on kulkeutunut Muonion Maisalta vuosia sitten.

Keitetty hirvenliha on tuhat kertaa parempaa kuin miltä kuulostaa. Ja kastike kruunaa koko jutun. Kovasti piti miettiä kaunista astiaa missä se pysyisi lämpimänä tuikun avulla ja lopulta äiti hoksasi sellaisen kotoaan. Ei edes tiedetä mikä se astia oikeasti on, mutta hyvin toimi tässä.

Vasemmalla ylhäällä kynttilälyhty, joka toimi kastikeastiana.
Alhaalla paloi tuikku ja lasti kuppiin laitettiin kuumaa kastiketta.




Pirkon hirven hyvä hirvipaisti
  • 1-1½ kg hirven paistia
Liemi
  • 1 pullo tummaa keskiolutta
  • 1 dl laimentamatonta mustaviinimarjamehua
  • 1½ dl soijakastiketta
  • 1½ lihaliemikuutiota
  • 2 paloiteltua valkosipulin kynttä
  • 1½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl timjamia
Sekoita liemiainekset ja anna kiehahtaa. Lisää liha kattilaan ja keitä noin 45 minuuttia, käännä paisti ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 50 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä. Kun liemi on jäähtynyt, siirrä kattila viileään. Anna lihan maustua liemessään noin vuorokauden.

Kastike
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
Siivilöi liemi. Lisää liemeen vispikermaa, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Kaada suurus liemeen ja hauduta 10 minuuttia. Maista kastiketta ja jos se on liian vahvan makuista, niin lisää kermaa.

Hirvipaisti
Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoa kylmänä. Tuoretta timjamia koristeeksi.

Ohje jostain kopioidusta lehtileikkeestä


Tomaattimuikkupaistos
  • 1 l Minigrip-pussillinen muikkuja (laita muikut vuokaan)
  • 3 dl Felix-ketsuppia
  • 1 dl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • 1 pss (41 g) sinapinsiemeniä (sekoita ketsuppi, öljy, suola ja siemenet ja sekoita muikkuihin)
  • 2 sipuli (leikkaa puoliksi ja laita vuoan pinnalle)
Laita muikkupaistos kylmään uuniin ja lämmitä uuni 175 C. Paista ainakin kaksi tuntia.



Suolalohta ja -siikaa
Äidin suolaamaa. Siika Muonion Jerisjärvestä kummivanhempieni pyytämänä.


Välimeren pastasalaatti
  • 5 dl pienikokoista pastaa (keitä kypsäksi)
  • 200 g suippopaprikaa
  • 1 dl pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 2 dl vihreitä (tai mustia) oliiveja
  • 125 g fetaa (tai mozzarellaa)
Kastike
  • 5 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria (sekoita kastikeaineet ja lisää salaattiin)
Lisäksi 
  • 1 ruukku rucolaa
  • ½ ruukkua basilikaa (lisää rucola ja basilika juuri ennen tarjoilua)
Ohje Kotiliedestä


Vihersalaatti mansikoilla ja leipäjuustolla
  • erilaisia salaatteja
  • kurkkua
  • leipäjuustoa (kuutioi pieniksi paloiksi)
  • mansikoita lohkoina


Focacciaa ja kaupan ruisleipää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti