3.6.2019

Sitruuna-lakritsitäytekakku

Ravista, ravista ja ravista! Salmiakkimixerpullo täytyy ravistaa todella hyvin, jotta paksu musta väri ei jää pullon pohjalle ja tulee vain harmaa kakkupohja. Kokemusta on ;) Kinuskikissan ohjeessa neuvottiin paistamaan pohja uunipellillä ja leikkaamaan sitten sopiviksi paloiksi. Kokeilin paistaa ihan normaalisti kakkuvuoassa ja onnistuu niinkin. Jos vaan muistaa sen ravistuksen tehdä.

Värjäsin täytettä vähän keltaisemmaksi, niin muistuttaa enenmmän sitruunan väriä ja oli hauska yhdistelmä mustan kanssa.

Kakun päällä olevan valuvan reunan olisi voinut tehdä perunajauhoilla suurustetusta salmiakkimikseristä, mutta tein nyt tummalla suklaalla, koska teksti oli jo tehty sillä.

Tämä oli kyllä hyvä ja raikas kakku. Monen suosikki lakkiaisissa. Voimakasta lakritsia ja kirpeää sitruunaa.


Pohjan aineet




Sitruuna-lakritsitäytekakku

Musta kakkupohja
  • 1½ dl Haganolin salmiakkimixeriä (ravista, ravista ja ravista, on erittäin tärkeää ravistaa! 
  • 1 rkl perunajauhoja (sekoita salmiakkimixer ja perunajauhot kattilassa ja kuumenna sitten kunnes sakenee, mutta älä keitä, sekoita koko ajan)
  • 50 g voita (ota kattila pois levyltä ja sekoita siihen voi kunnes se sulaa)
  • 5 munaa
  • 2 1/4 dl sokeria (vaahdota munat ja sokeri)
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta (sekoita jauhot ja lisää vuorotellen salmiakkiseoksen kanssa munavaahtoon)
Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 200 C 12 minuuttia. Leikkaa kakku pyöreiksi kakkupaloiksi vuoalla, johon kakun täytät.

(Tai paista voidellussa ja mannaryynitetyssä kakkuvuoassa (20 cm) 175 C vajaa tunti. Anna seisoa seuraavaan päivän ja leikkaa sitten neljään osaan eli täytettä tulee kolmeen väliin.)

Sitruunatäyte
  • 4 liivatetta (liota kylmässä vedessä 10 minuuttia)
  • 4 dl vispikermaa (vaahdota)
  • 2 prk (á 200 g) sitruunarahkaa
  • n. 240 g lemon curdia
  • sokeria (lisää rahka, lemon curd ja sokeri kermavaahtoon)
  • 1/4 dl sitruunalimpparia (kuumenna limppari kahvikupssa kiehuvaksi ja liota liivattet siihen, kaada ohuena nauhana täytteeseen samalla sekoittaen)
Leikkaa neljään osaan eli täytettä tulee kolmeen väliin. Kasaa kakku vuokaan eli laita kelmu kakkuvuoan pohjalle ja reunoille ja täytä kakku sinne ylösalaisin. Kostutus sitruunalimpparilla. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kuorrutus
  • 3 dl vispikermaa (vaahdota)
  • vaniljasokeria
  • sokeria
  • keltaista pastaväriä (mausta ja värjää)
Levitä keltainen kermavaahto kakun päälle.

Koristeet
  • tummaa suklaata (sulata ja valuta yhdelle reunalle)
  • keltaisia macaroneja
  • marenkeja
  • sitruunatäytelakritsia
  • pursota sulatetulla tummalla suklaalla teksti leivinaperin päälle ja anna kovettua seuraavaan päivään, nosta sitten varovasti lastalla kakun päälle.
Mustan kakkupohjan ohje Kinuskikissalta, täyte entisestä sitruunakakusta.

2 kommenttia:

  1. Mua kiehtois niin kovin kokeilla tätä sitruuna-lakritsi yhdistelmää kakussa. Itse varmasti tykkäisin, mutta myös varmaan jakaa aika paljon mielipiteitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Toiset tykkää, toiset ei, ne on niitä makuasioita. Maistamalla selviää :)

      Poista