30.5.2015

Raparperitartaletit ja -piirakka

Kinuskikisssan "Mascarponella hunnutettu raparperipiiras" -ohjeella tehty. Alkuperäisessä ohjeessa tehty 24 cm vuokaan, mutta ilmeisesti kaulitsin ohuemmaksi, koska sain taikinan riittämään yhdeksään tartalettivuokaan ja pieneen (20 cm) piirakkavuokaankin. Jostain kohdasta reuna meni rikki irroittaessa, joten voisi kokeilla tehdä vähän kestävämpään taikinaan. Täytteen tein 1½-kertaisena, koska pinta-alaakin oli enemmän. Pintaan tuleva vaahto riitti silti yksinkertaisena.

Rapea pohja, kirpeä täyte ja hurmaavan makea pinta. Tosi hyvä kokonaisuus.
Tästä se kesä alkaa! Ihanaa lomaa koulunsa päättäneille ja valmistuneille!



Paistoin kahden vuoan välissä, eipähän reunat päässeet valumaan.







Raparperipiirakka

Pohja
  • 125 g voita
  • 1 dl sokeria (vaahdota voi ja sokeri)
  • 1 keltuainen (lisää keltuainen ja vatkaa)
  • 3 dl vehnäjauhoja (lisää jauhot ja sekoita taikinaksi)
Kaulitse 24 cm piirkkavuokaan. Minä tein yhdeksään tartalettivuokaan ja yhteen 20 cm piirakkavuokaan. Paista 200 C. Pieniä paistoin 12 minuuttia, isoa 14 minuuttia. Irroita tartaletit ja anna jäähtyä.

Raparperitäyte
  • 500 g raparperia (paloittele)
  • 25 g voita
  • 1½ tl kanelia
  • 1½ dl muscovadosokeria (käytin fariinisokeria) (keitä kaikkia aineksia pannulla, kunnes raparperi pehmenee)
  • 1 rkl maissitärkkelystä (ota lientä lasiin, sekoita siihen maissijauhot ja suurusta täyte)
Kaada piirakkavuokiin ja anna jäähtyä, kunnes hyytyy. Tein täytteen 1½-kertaisena, koska pinta-alaa oli enemmän.

Mascarponevaahto pinnalle
  • 2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vaahdota)
  • 250 g mascarponejuustoa (lisää juustto ja sekoita)
  • 130 g valkosuklaata (sulata suklaa ja sekoita vaahtoon)
Pursota pinnalle ja anna jämäköityä jääkaapissa.

Pinnalle
  • vaniljaa (myllystä tai tangosta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti