16.6.2015

Koivu-täytekakku raparperitäytteellä rippijuhliin

Lakkahillot oli jo kaapissa, mutta päätinkin tehdä raparperikakun. Puukko käteen ja pihalle. Kilo raparperia kainaloon ja keitin ne hilloksi. Uskomatonta, että tässä kakussa on oikeasti kilo raparperia! Raparperi tuntui jotenkin niin sopivalta koivukakkuun ja kesäjuhlaan, sopisi hyvin juhannukseksikin. Tuli kirpeän raikasta, jota kermavaahto, mascarpone ja kaneli pehmensivät.

Koivun lehdet tehty värjätystä valkosuklaasta ruusun terälehtien avulla, ohje täällä.

Tämän olisi voinut kuorruttaa myös sokerimassalla, mutta kermavaahto on parempaa ja helpommin leikattavaa. 


Tummasta suklaasta sydän kovettumaan vuoan reunaan, jotta tulee oikea kaarevuus.

Raparperihilloa kanelilla maustettuna.

Jaoin täytteen kuppeihin, niin tulee varmasti kaikkiin väleihin saman verran ja sitten tasaiset raidat.
Kaksi kupillista joka väliin.

Täytetty kakku vuorokaudeksi hyytymään.


Pintakermavaahtoon sekoitettu kaakaojuomajauhetta ja kanelia. Reunat tavallisella kermavaahdolla.

Pinseteillä nonparellihelmistä rippiristiin ketju.

Tummasta suklaasta koivun viivat ja kaiverrus.

Lehtiä vaille valmis.
Raparperitäytekakku

Pohja
  • 6 munaa
  • 2 1/4 dl sokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl perunajauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
Paista voidellussa ja mannaryynitetyssa vuoassa (halkaisija 24 cm) 175 C.

Raparperihillo
  • 1 kg raparperia (paloittele)
  • 50 g voita
  • 3 tl kanelia
  • 3 dl fariinisokeria (keitä kaikkia aineksia kattilassa, kunnes raparperi pehmenee)
  • 3 rkl maissitärkkelystä (ota lientä lasiin, sekoita siihen maissijauhot ja suurusta täyte, kuumenna kunnes sakenee)
Anna jäähtyä kylmäksi ennen täytteseen lisäämistä.

Raparperi-mascarpone-kermatäyte
  • 5 liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 6 dl vispikermaa (vatkaa vaahdoksi)
  • 1½ prk (á 250 g) Mascarponea
  • 800 g raparperihilloa (lisää juusto ja hillo)
  • tilkka sitruunalimppari (kuumenna ja liota liivatteet siihe, kaada ohuena nauhana täytteseen ja sekoita hyvin.
Leikkaa pohja neljään osaa. Vuoraa vuoka kelmulla ja täytä kakku sinne ylösalaisin. Kostutus sitruunalimpparilla. Jokaiseen väliin ohut kerros pelkkää raparperihilloa ja sen päälle paksusti raparperi-mascarpone-kermatäytettä.

Kuorrutus
  • 6 dl vispikermaa (vatkaa vaahdoksi)
  • sokeria
  • vaniljasokeria
Levitä kermavaahto reunoille epätasaisesti.

Lisää kermavaahtoon
  • kanelia 
  • kaakaojuomajauhetta
ja levitä kakun päälle. Tee haarukalla vuosirenkaita.

Koristeet
  • paina kovettunut sydän ja päivämäärä kermavaahtoon kaiverrukseksi
  • sulata tumaa suklaata ja pursota viivoja reunoille
  • sokerimassasta risti
  • nonparellihelmistä ristin ketju
  • värjätystä valkosuklaasta lehtiä, ohje täällä
Kaikki ainekset saa laktoosittomina, kun mascarponeakin valmistetaan nykyään ilman laktoosia. Ainoastaan lehdissä oli laktoosia valkosuklaassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti