5.4.2016

Ylioppilaslakkipikkuleivät

Kun ylioppilas saa lakin, niin pieniä lakkeja tekee mieli myös leipoa. Tummaa ja vaaleaa taikinaa, kiinnitys maitosuklaalla, pinnalla valkosuklaata, lyyrana pehmeä kultahelmi. On hyviä ja loistavasti lakkiaisiin sopivia!

Parasta olisi pakastaa yhdessä kerroksessa, mutta nyt jouduin laittamaan päällekkäin. Väliin tietenkin leivinpaperi ja varmuuden vuoksi käytin rasiaa pakastimessa aina ennen seuraavan kerroksen laittoa.

Aikaisemmassa postauksessa on video näiden tekemisestä.





Sulassa suklaassa dipatut lakit oli helpointa laskea kädestä pois pöydän reunalle.
Kohta huomasin kiertäneeni koko pöydän :D Tai ei ihan "kohta", sillä näiden kasaamiseen meni yli kaksi tuntia.




Ylioppilaslakkipikkuleivät (150 kpl)

Vaalea taikina
  • 400 g voita
  • 2½ dl sokeria (vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi)
  • 2 munaa (lisää yksitellen, vatkaten)
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta (yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan)

Tumma taikina
  • Ota puolet vaaleasta taikinasta ja lisää siihen tummaa kaakaojauhetta
Anna taikinan seisoa jääkaapissa ainakin tunti. Kaulitse vaalea taikina pienissä erissä ja ota pyöreällä muotilla (halkaisija 3 cm) lakin yläosia. Ota tummasta taikinasta samalla muotilla, mutta kaulitse niitä kaulimella hiukan pidemmiksi, jotta lippa näkyy. Paista 185 C n. 7 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kasaaminen
  • 4 levyä valkosuklaata (sulata)
  • 1 levy maitosuklaata (sulata)
  • pehmeitä kultahelmiä
Laita pohjaosan päälle tilkka sulatettua maitosuklaata. Dippaa yläosan toinen puoli valkosuklaassa ja laita pohjan päälle. Kiinnitä kultahelmi tilkalla sulatettua valkosuklaata.

10 kommenttia:

  1. Tosi hienon näköisiä. :) Kuinka paljon kaakaojauhetta laitetaan tummaan pohjaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Laita kaakaojauhetta sen verran, että väri muuttuu tummaksi. Tarkkaa määrää en muista.

      Poista
  2. Voikohan näitä keksejä pakastaa, niin että ne voisi tehdä viikkoja ennen juhlia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi toki pakastaa. Itsekin tein melkein 2 kuukautta etukäteen. Kannattaa pakastaa niin, että eivät ole päällekkäin.

      Poista
  3. Hei, pakastitko nämä siis jo ihan valmiina? Itse ajattelin että oisin pakastanut nuo pikkuleivät ja sit muutamaa päivää ennen juhlia olisin tehnyt tuon koristelun 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastin ihan valmiina, koska juuri ennen juhlia on niin paljon tekemistä muutenkin :) Mutta toki voit tehdä noin niinkuin suunnittelitkin :)

      Poista
  4. Sulatetaanko voi vai huoneenlämpöisenä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoneenlämpöisenä tai jopa jääkaappikylmänä, jos on tehokas yleiskone. Mutta ei siis sulateta :)

      Poista
  5. Mitenköhän pitkään nämä säilyisivät hyvinä jääkaapissa? Siis ilman, että pakastaisi ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taitaa olla minun vastaus auttamattomasti myöhässä, mutta olisivat kyllä säilyneet tuon pari viikkoa ilman pakastamista :)

      Poista