29.4.2015

Pinaattiporkkanasämpylät

Mitä tapahtuu, kun puhuu puhelimessa taikinaa tehdessä ja laittaa vahingossa saman määrän hiivaa, kuin pullataikinaan laitettaisiin? Saa kunnon naurut ja paljon hyviä sämpylöitä! Litraan maitoa riittää kaksi pussia kuivahiivaa, mutta näissä on siis neljä. Kaksi ei ehkä olisi riittänytkään, koska survoin näinhin niin paljon aamusta jäänyttä kaurapuuroa, kaksi valtavan kokoista porkkanaa ja vielä pakastimesta pussillisen pinaattia. Jauhojakin meni yli pussillinen. Sämpylöitä tuli yli 80, nyt vaan pitäisi saada nämä jollain ihmekonstilla mahtumaan pakastimeen. On vapun aatonaatto ja maa valkoinen. Taikinaa tehdessä alkoi satelemaan ja nyt viimeisen pellien paistuessa näyttää jo ihan talvelta. "Talvella" maistuukin kuuma kaakao ja lämmin sämpylä. Todella terveellinen sämpylä.

Taikinassa porkkanat ja pinaatit erottuvat hyvin, mutteivat enää paistamisen jälkeen.

Pinaattiporkkanasämpylät
  • 1 l maitoa (punaista laktoositonta)
  • 4 pss kuivahiivaa 
  • 3 tl suolaa
  • 4 rkl sokeria
  • kaurapuuroa
  • porkkanaraastetta (2 tosi isoa)  
  • 150 g pakastepinaattia
  • 1 dl vehnäleseitä
  • sämpyläjauhoja n. 2 kg (määrä on arvio, tunto ratkaisee)
  • 180 g margariinia 
Kuumenna maito 42 C asteiseksi. Lisää kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja sekoita maitoon. Lisää suola ja sokeri, Lämmitä kaurapuuro kattilassa, sulata siihen jäiset pinaatit ja myös porkkanaraaste, ettei turhaan jäähdytä taikinaa. Lisää jauhoja vähitellen, hyvin vaivaten. Lisää pehmeä margariini. Vaivaa hyvin ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Pyörittele palloiksi. Taas saa kohota puolisen tuntia. Paista 225 C n. 14 min.

2 kommenttia:

  1. Minkä verran kaurapuuroa oikein tulee ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikkapa vajaa puoli litraa. Määrä ei ole kovin tarkka, koska jauhoilla saa tehtyä taikinan sopivan paksuiseksi. Porkkanasämpylöiden ohjeessa http://pienitaykkari.blogspot.fi/2014/10/porkkanasampylat.html
      näkyy puuromäärä Teema-kupissa. Mukavia leivontahetkiä :)

      Poista