18.9.2016

Kolmen päivän croissaintit

Jos haluaa sunnuntai aamuksi croissantteja, niin homma täytyy aloittaa jo perjantaina! Ensimmäisenä päivänä taikinan vaivaus, toisena kaulitsemista useammassa erässä ja kolmantena päivänä rullaaminen, kahden tunnin kohottaminen ja paistaminen. Kyllä näitä jotenkin arvostaa enemmän kuin kaupan pakastealtaasta ostettuja.

Ohje on Hanna Stoltin Aamupala-kirjasta, jossa tätä ohjetta oli kymmenen sivun verran. Reseptissä oli käytetty suolatonta voita, mutta käytin ihan tavallista ja maku oli hyvä.


Perjantaina tehty taikina
Voiviipaleet vierekkäin
Kaulittu kahden leivinpaerin välissä
Taikinan päälle kovaa voita
Taikinan kulmat päälle ja voi jää keskelle
Kaulitse 20 x 60 cm kokoiseksi
Taita kolmee osaan ja laita jääkaappiin.
Toista kaulitseminen ja kaulitseminen vielä kaksi kertaa ja
pidä joka välissä vähintään puoli tuntia jääkaaissa.
Merkit 12,5 cm välein
Palasiksi leikattuina
Viilto leveään päähän ja rullalle
Pellille
Voitelu
Kahden tunnin kohotuksen jälkeen
Uudestaan voitelu ja uuniin
Uunista ulos


Kerrokset näkyvät kun tarkasti katsoo
Suolaisella täytteellä tai lemon curdin kanssa

Croissantit  (15 kpl)

Päivä 1: Taikina
  • 8 dl (150 g) vehnäjauhoja
  • 1½ dl (140 g) kylmää vettä
  • 1½ dl (140 g) kylmää punaista maitoa
  • ½ dl (55 g) sokeria
  • 40 g voita
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 3/4 tl (12 g) suolaa
Sekoita kaikki aineet sekaisin yleiskoneessa. Nesteet ja voi kylmänä. Vaivaa hetki, jotta tulee pieni sitko. Muotoile taikinasta littana pallo ja säilytä jääkaapissa astiassa kannen tai kelmun alla seuraavaan päivään.

Päivä 2: Kaulitseminen
  • 280 g voita
Leikkaa voi sentin paksuisiksi siivuiksi ja asettele vieriviereen leivinpaperille niin että ne muodostavat 15 x 15 cm neliön. Peitä leivinpaperilla ja kaulitse 17 x 17 cm kokoiseksi. Laita jääkaappiin. 

Kaulitse taikinasta neliö (26 x 26 cm) ja laita kovettunut voi vinottain taikinan päälle. Käännä taikinan kulmat voin päälle. Kaulitse 20 x 60 cm kokoiseksi, taita kolmeen osaan ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Toista kaulitseminen ja taittaminen vielä kaksi kertaa ja pidä jokaisessa välissä vähintään puoli tuntia jääkaapissa.

Päivä 3: Rullaaminen ja paistaminen

Kaulitse taikina 20 x 100 cm kokoiseksi. Tee veitsellä merkit taikinan yläreunaan 12,5 cm välein. Tee merkit myös alapuolelle, mutta yläpuolella olevien merkkien keskelle. Tee pieni viilto leveään päähän ja rullaa croisantiksi.

Voitele munavesiseoksella

  • 1 muna
  • 1 tl vettä (sekoita)
Kohota lämpimässä (24-26 C) 2 tuntia. Itse kohotin 30 C uunissa.
Voitele kohottamisen jälkeen uudelleen ja paista 180 C noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti