Jos haluaa sunnuntai aamuksi croissantteja, niin homma täytyy aloittaa jo perjantaina! Ensimmäisenä päivänä taikinan vaivaus, toisena kaulitsemista useammassa erässä ja kolmantena päivänä rullaaminen, kahden tunnin kohottaminen ja paistaminen. Kyllä näitä jotenkin arvostaa enemmän kuin kaupan pakastealtaasta ostettuja.
Ohje on Hanna Stoltin Aamupala-kirjasta, jossa tätä ohjetta oli kymmenen sivun verran. Reseptissä oli käytetty suolatonta voita, mutta käytin ihan tavallista ja maku oli hyvä.
|
Perjantaina tehty taikina |
|
Voiviipaleet vierekkäin |
|
Kaulittu kahden leivinpaerin välissä |
|
Taikinan päälle kovaa voita |
|
Taikinan kulmat päälle ja voi jää keskelle |
|
Kaulitse 20 x 60 cm kokoiseksi |
|
Taita kolmee osaan ja laita jääkaappiin.
Toista kaulitseminen ja kaulitseminen vielä kaksi kertaa ja
pidä joka välissä vähintään puoli tuntia jääkaaissa. |
|
Merkit 12,5 cm välein |
|
Palasiksi leikattuina |
|
Viilto leveään päähän ja rullalle |
|
Pellille |
|
Voitelu |
|
Kahden tunnin kohotuksen jälkeen |
|
Uudestaan voitelu ja uuniin |
|
Uunista ulos |
|
Kerrokset näkyvät kun tarkasti katsoo |
|
Suolaisella täytteellä tai lemon curdin kanssa |
Croissantit (15 kpl)
Päivä 1: Taikina
- 8 dl (150 g) vehnäjauhoja
- 1½ dl (140 g) kylmää vettä
- 1½ dl (140 g) kylmää punaista maitoa
- ½ dl (55 g) sokeria
- 40 g voita
- 1 pss kuivahiivaa
- 3/4 tl (12 g) suolaa
Sekoita kaikki aineet sekaisin yleiskoneessa. Nesteet ja voi kylmänä. Vaivaa hetki, jotta tulee pieni sitko. Muotoile taikinasta littana pallo ja säilytä jääkaapissa astiassa kannen tai kelmun alla seuraavaan päivään.
Päivä 2: Kaulitseminen
Leikkaa voi sentin paksuisiksi siivuiksi ja asettele vieriviereen leivinpaperille niin että ne muodostavat 15 x 15 cm neliön. Peitä leivinpaperilla ja kaulitse 17 x 17 cm kokoiseksi. Laita jääkaappiin.
Kaulitse taikinasta neliö (26 x 26 cm) ja laita kovettunut voi vinottain taikinan päälle. Käännä taikinan kulmat voin päälle. Kaulitse 20 x 60 cm kokoiseksi, taita kolmeen osaan ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Toista kaulitseminen ja taittaminen vielä kaksi kertaa ja pidä jokaisessa välissä vähintään puoli tuntia jääkaapissa.
Päivä 3: Rullaaminen ja paistaminen
Kaulitse taikina 20 x 100 cm kokoiseksi. Tee veitsellä merkit taikinan yläreunaan 12,5 cm välein. Tee merkit myös alapuolelle, mutta yläpuolella olevien merkkien keskelle. Tee pieni viilto leveään päähän ja rullaa croisantiksi.
Voitele munavesiseoksella
- 1 muna
- 1 tl vettä (sekoita)
Kohota lämpimässä (24-26 C) 2 tuntia. Itse kohotin 30 C uunissa.
Voitele kohottamisen jälkeen uudelleen ja paista 180 C noin 20 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti