Sain perinneoppia yli 130 vuotta vanhassa pirtissä. Opettajat olivat paljon nuorempia, mutta vuosikymmeniä rieskaa leiponeita kuitenkin. Tärkeintä rieskan teossa ovat uuni ja jauhot. Leivinuunin on oltava ainakin 300 asteinen ja jauhojen karkeita ohrajauhoja. Kainuulaiseen rieskajauhoon on jauhettu mukaan myös ohran kuorta, joten tarvitsee sitkoksi vähän vehnäjauhoja sekaan. Kohotusaineeksi neuvottiin soodaa, vaikka osa käyttää leivinjauhetta.
Tällaista perinnetietoutta en olisi mistään muualta saanut, lämmin kiitos opettajille.
|
Uunimestari huolehti uunin lämmityksestä, reiluuun 300 C pitäisi saada lämpö nousemaan. |
|
Katajasta tehdyllä uuniluudalla tuhkat pois arinalta. |
|
Nyrkki taikinaan. Jauhoja ei mitata vaan tehdään nyrkkituntumalla. |
|
Taikina pöydälle pyöriteltäväksi ja jako neljään. |
|
Pyöritellään palloiksi ja painellaan rieskaksi. |
|
Lopuksi hierotaan karkeita ohrajauhoja pintaan ja reunoille. Haarukalla reikiä. |
|
Uuniin. |
|
Ja uunista ulos. Rieska on valmis kun se kopisee kädellä koputtaessa. |
|
Uunituoretta herkkua. |
|
Pyyhkeen sisässä seinää vasten pystyyn hetkeksi jäähtymään. |
|
Murtamalla palasiksi. |
|
Kainuulainen nyrkkirieska halkaistaan. |
|
Paljon oikeaa voita päälle. Jauhot ovat niin karkeita, että ohran kuoren osia näkyy. |
Nyrkkirieska 4 kpl
- 5 dl kylmää vettä
- 1 tl suolaa (lisää suola veteen)
- karkeita kainuulaisia ohrajauhoja
- ½ tl soodaa (tai leivinjauhetta) (lisää kohotusaine pieneen jauhomäärään ja lisää veteen)
- 1 dl vehnäjauhoja (lisää jauhoja ensin vispilällä ja sitten käsin, niin kauan että otta paksua nyrkillä vaivattavaa)
Pyörittele taikinaa ohrajauhoissa pöydällä ja jaa taikina neljään osaan. Pyörittele palloiksi ja taputtele rieskoiksi, paksuus sellainen, että sen voi valmiina halkaista. Paista leivin uunin arinalla 300 C noin 12 minuuttia. Tarkasta kypsyys pitämällä rieskaa pystyssä ja koputtelemalla sitä, Rieska on kypsä, kun kopiseen. Kääri pyyhkeeseen ja anna hetken aikaa jäähtyä pystyssä seinää vasten. Nauti runsaan voin kera.
Olin maistamassa tätä" kaenuulaesta" herkkua, ja maistuipa makoselta. Terveisin Mirja
VastaaPoistaOnnistuuko sähköuunissa 275 asteisessa???
VastaaPoistaItse en ole tehnyt sähköuunissa, mutta netin mukaan näinkin on tehty. Kokeile rohkeasti!
PoistaMommoni laittoi nyrkkirieskaan perunamaidon tähteet. Rieskassa oli pieniä perunan paloja. Mummo alusti tiiviiksi ja teki leiväksi, ei ohueksi rieskaksi. Jauhot olivat maalaismyllyssä jauhettuja.Tuoreena syötävä. Kaipaan sitä leipää.
VastaaPoistaIhana ruokamuisto <3
Poista