21.12.2015

Saaristolaisleipää

Joulupöytään leipää mädille ja kalalle. Tai ihan vaan voin kanssa. Oikein joulumieli tuli näitä tehdessä. Helppoa hommaa, kohottaminen ja paistaminen vain vie aikaa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä, mutta kyllä oli lämpimänäki hyvää. Paljon makua.

Mukavaa joulun odotusta!

Hiivaa, piimää, kaljamaltaita, ruisleseitä, siirappia, ruisjauhoja, vehnäjauhoja ja suolaa.


Ennen kohotusta.

Kohotuksen jälkeen.

Siirappivedellä voitelu kesken paiston.

Valmis!




Saaristolaisleipä (2 kpl)
  • 1 l piimää (kuumenna kädenlämpöiseksi)
  • 50 g hiivaa (murenna ja liota hiiva piimään)
  • 2½ dl (350 g) siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl ruisleseitä
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 7 dl vehnäjauhoja (lisää kaikki aineet)
Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla 1½ tuntia.
Sekoita taikinaa ja kauho kahteen voideltuun leipävuokaan (á 1½ l).
Kohota vielä ½ tuntia.
Paista 175 C tunti, voitele siirappivedellä (yhtä paljon molempia) ja paista vielä tunti. 
Jäähdytä ritilällä. Säilytä jääkaapissa.

Ohje ruoka.fi ja usealta sivulta löytyi sama ohje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti