11.6.2016

Sitruuna-lakritsitäytekakku ylioppilaalle

Suklaapohja, sitruunatäyte ja päällä Kick-patukoista tehtyä kuorrutetta. Teksti pikeeristä, lakki ja ruusu sokerimassasta ja pitsi pitsiaineesta.

Lakritsikuorrute oli yllättävän helppo saada tasaisesti myös sivuilta, vaikka kakku oli halkaisijaan nähden korkea. Kaulitsin massan aika paksuksi ja nostin kakun päälle. Reunat oli helppo tasoittaa venyttämällä tai jopa työntämällä kasaan. Tasaista tuli. Kakkupohjakin on niin jämäkkä, että kestää hyvin painon litistymättä.

Idea tähän kakkuun tuli kutsusta, jossa oli kannessa musta ympyrä valkoisella tekstillä. Hyvät naurut saatiin vielä illalla, kun joku huomasi, että kakusta puuttuu ään pisteet! Taa ilta on meille :D

Aikaisempi samantyylinen kakku pienempänä täällä.











Sitruuna-lakritsitäytekakku

Suklaakakkupohja
  • 200 g voita
  • 140 g (2 dl) fariinisokeria (vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi)
  • 5 keltuaista (lisää yksitellen taikinaan ja jatka vaahdottamista)
  • 150 g tummaa suklaata (sulata mikrossa ja lisää taikinaan)
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa (sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan)
  • 5 valkuaista (vatkaa kovaksi vaahdoksi ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan)
Paista voidellussa ja mannaryynitetyssä vuoassa (halkaiaija 20 cm) 175 C noin 50 minuuttia.

Sitruunatäyte
  • 4 liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 4 dl vispikermaa (vatkaa vaahdoksi)
  • 2 prk (á 200 g) sitruunarahkaa
  • 4 rkl lemon curdia
  • 1 dl sokeria (lisää rahka, lemon curd ja sokeri)
  • 4 rkl sitruunan mehua (kuumenna ja sulata liivatteet siihen, kaada ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita hyvin)
Leikkaa kakku neljään osaa eli täytettä kolmeen väliin. Kostutus sitruunalimpparilla. Anna hyytyä seuraavaan päivään.

Lakritsikuorrute
  • 600 g Kick-patukoita (puolita)
  • ½ dl vispikermaa (kuumenna karkkeja ja kermaa kattilassa, sekoittele kauan kunnes tasaista, kaada laakeaan astiaan leivinpaperin päälle kovettumaan seuraavaan päivään)
Kaulitse ja laita kakun päälle. Leikkaa ylimääräiset pois.

Koristeet
  • kirjaimet: pursota pikeeristä (valkuaista ja tomusokeria) 0-tyllalla leivinpaperin päälle ja anna kovettua. Siirrä yksitellen kakun päälle.
  • pitsi: teko-ohje täällä
  • lakki ja ruusu: muotoile sokerimassasta
Kakkupohjan ohje Kinuskikissalta.

2 kommenttia:

  1. Hei,
    Vautsi, mikä kakku!
    Mielenkiintoinen tuo kick-kuorrutus! :) Kuinka käyttäytyi kun kakkua leikattiin? Oliko tahmea (ja tarttui kakkulapioon) vai leikkautuiko siististi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mitä ohuemmaksi kaulitsee, sitä vähemmän jää tarttumapintaa kakkulapioon. Kyllähän se vähän tarttuu, muttei muttei liian häiritsevästi kuitenkaan. Ja maku on hyvä - kuin karkkia söisi :)

      Poista