6.6.2016

Lakkiaistarjoilut

Lakkiaiset onnellisesti ohi ja mukavat muistot tallessa. Taas saa todeta, että tykkään juhlien laittamisesta, juhlat ne vasta ihanat onkin ja ei se kyllä ole hullumpaa tämä juhlien jälkeinen elämäkään.

Kaikki kakut olivat edellisenä iltana valmiita, aamulla otin sulamaan pienet suolaiset ja osan makeista. Koulun juhlan jälkeen ehti laittaa esille nopeasti sulavat pikkuleivät. Ja kakut pöytään vasta juuri ennen kuin vieraita alkoi tulla. Ulkopöydillä liina pysyivät paikoillaan kukkien, lyhtyjen ja isojen kivien painon alla, mutta ei siellä tuulessa kukaan tarennut istua. Sisälle onneksi mahduttiin ja lapsukaiset kävivät välillä juoksentelemassa pihalla.

Koivusta sirkkelöidyt puiset alustat toimivat. Näin sai samanlaiset "astiat" kaikille pienille tarjottaville ja kauniitakin olivat kun reunoilta näkyi vaaleaa tuohi ja päällä oli pitsipaperia. Tilakin meni tehokkaammin suorakaiteen muotoisilla laudoilla, kuin jos olisi ollut pyöreitä lautasia. Kaksi koivujalkojen päällä ollutta pidempää hyllyä toivat lisätilaa ja ilmettä korkeuserolla. Aina ei siis tarvitse olla oikeita astioita.

Kaksi apulaisneitokaista touhusivat koko ajan kahvia keittäen ja tiskaten. Lisäksi piti avata ruusupaketteja ja täyttää tuulihattuja, hapankorppukuppeja ja pavlovia, niitä kun ei voi kovin aikaisin tehdä etteivät pehmene. Onneksi olivat hommissa, koska muuten omaa aikaa olisi jäänyt vieläkin vähemmän vieraille. Vaikka siltikin tuntui, että osan vieraista näki vain onnittelumaljan ja tervetulon aikana ja seuraavan kerran lähtiessä.

Yksi oli kysynyt joiltakin, että mikä on parasta, mitä kannattaa ottaa ja kaikilta oli kuulemma tullut eri vastaus. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta tarjottavat olivat niin pikkuriikkisen pieniä, että pystyi halutessaan ottamaan kaikkea. Yksi nimittikin hauskasti pyöreitä suolaisia piirakoita barbin piirakoiksi. Toinen kysyi, että aloitinko leipomaan ennen kuin lopulliset kirjoitusten tulokset tulivat. Hyvänen aika - mähän aloin leipomaan ennen kuin kirjoitukset olivat alkaneetkaan! Tykkään vaan tehdä kaiken niin hyvissä ajoin, pikku hiljaa, kaikessa rauhassa ja silloin kun siihen on aikaa ja halua. Stressittömästi, vaikka viimeiset kaksi päivää oli väkistenkin kiireisiä, kun kakkuja ei sentään voi tehdä niin paljon etukäteen. Kakkuja oli kaiken kaikkiaan kahdeksan, 6 makeaa ja 2 suolaista.

Kaikkea kyllä meni paljon, kakkuja on vielä vähän jäljellä. Makeista loppui ensimmäisenä kevyet ja suuhun sulavat minipavlovat, joita ei ole meillä aikaisemmin ollut. Pienet suolaiset syötiin melkein loppuun yövieraiden kanssa pikkutunneilla.

Kiitos omalle ylioppilaalleni ja mukana olleille! Lisää kuvia tulossa, kunhan tässä ehtii kaivella niitä.
13 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika :)

  VastaaPoista
 2. Oikeesti, kyllä kalpenee kaikki juhlat missä tähän asti käyny. Ikinä en oo nui paljo tarjottavaa nähny missään. Olisinpa teidän juhlissa vieraana :D

  VastaaPoista
 3. Siis tuossahan olisi vaikka koko armeijalle evästä!
  Kysymys kuuluukin, että kuinka monelle
  nämä tarjoilut oli mitoitettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitähän oli! :D Vieraita kävi ehkä noin 70, mutta riittipähän naposteltavaa vielä pitkin yötä ja seuraavina päivinäkin. Juhlissa ei todellakaan tarvitse olla noin montaa sorttia, mutta kun leipominen vaan sattuu olemaan niin kivaa puuhaa :)

   Poista
 4. Hei, mistä olette hommanneet nuo koivualustat ja -pöllit kakuille?

  Olen juhlia järjestäessä ruukannnu käyä täältä blogista nappaamassa reseptejä, ja ovat olleet takuuvarmoja onnistumisen suhteen, kiitos sulle niistä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku tutun tuttu nuo koivualustat sirkkelöi, jollain isolla sirkkelillä. Ovat jo vuosia vanhoja, mutta silti säilyneet käyttökelpoisina. Tykkään tosi paljon niistä ja niiden kätevyydestä.

   Ihana kuulla, että Täykkäriin kootuista resepteistä on ollut hyötyä muillekin, kuin vain minulle <3

   Poista
 5. Voi kyllä on ollut hyötyä <3 mm. Kinkku-feta-paprikamuffinit kestosuosikkeja joka juhlissa, ja paljon saaneet kehuja mehukkuudellaan :) toki olen mainostanut tätä blogia! nyt on yli 300 yo-lakkikeksiä pakastettu ;) ja puu/luontoaiheinen tarjoilu/koristelu tekeillä. Ideanhan sain täältä blogista, kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kylläpäs olet jaksanut ylioppilaslakkipikkuleipiä tehdä valtavan määrän! Luonto ja varsinkin koivut sopivat kyllä hienosti kevään juhliin, kun luonnossakin ne heräävät juuri samaan aikaan. Jatketaan leipomisia siellä ja täällä :)

   Poista
 6. Lauantaina lakkiaiset. Minä päivänä kakkujen täyttö ja vuokaan "muotoutumaan" kelmun kans, kauan tarvii "muhimimisaikaa"? Voiko jo torstaina täyttää ja yöksi vuokaan, ja perj koristella lauantaita varten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Keskiviikkona pohjan paisto, torstaina täyttö, perjantaina kuorrutus ja koristelu :) Jos teet useamman kakun ja tulee kiire, niin voit aivan hyvin paistaa osan pohjista jo tiistaina, täyttää keskiviikkona ja kuorruttaa ja koristella perjantaina. Kakku vaan paranee kun maustuu ja seisoo kelmutetussa vuossa. Ainoa poikkeus on mansikkakakku, johon tulee tuoreita mansikan palasia, mansikkaa ei kannata seisottaa montaa päivää, ettei homehdu. Mukavia lakkiaisia!

   Poista
 7. Voi kiitos! Ja hyvä huomio tuo mansikka.. Mansikkskskun taijan jättää perjantaiksi, mutta muut täytän torstaina. Muuten, sulta oppinut tuon kelmutuksen, muutama vuosi sitte olin sinun kakkukurssilla ;) ja kiitos, omalle lapselle aivan ihana laittaa juhlia, ja hyvä syy laittaa vitosvaihe leipomiseen <3 lapasestahan se lähtee :) ja muutoinkin täältä blogista oon napannut muutaman muunkin reseptin juhliin, takuuvarmoja ja hyvin onnistuneet :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla :) Iloisia leipomishetkiä ja tunnelmallisia juhlia :)

   Poista