30.3.2019

Ylioppilaslakkimacaronit

Abit miettivät päänsä puhki kirjoituksissa ja minä mietin kotona näitä macaroneja. Mikä näissä on niin vaikeaa? En tiedä vieäkään, mutta jokin on. Joskus onnistuu, joskus ei. Mutta pahinta on se, kun syy ei selviä. Hankala korjata, kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä toisin.

Aikaisemmin olen tehnyt ranskalaisella ohjeella, koska se on ollut helpompi. Nyt tein vaikeammalla italialaisella ohjeella, siinä toivossa, että sillä muut ovat onnistuneet paremmin. Mutta ei. Vaikka kuinka tein grammalleen ja asteelleen ohjeen mukaan ja pursotuskin meni hyvin, mutta uunissa paistuivat toispuoleisesti ja villeimmät uskalsivat alkaa ryttyilemään mulle, kohosivat keskeltä. En lannistunut, vaan tein toisen satsin, mutta lopputulos oli ihan sama sillä.

Nyt oli kasa kieroja ja kasa halenneita. Mitähän näillekin tekis? Teenpä täytteen ja testaan sen. Täytin kierot ja niistähän tuli ihan hauskoja! Jos käskettäis tekemään juuri tällaisia missä täyte on vinossa, niin eipä taitaisi onnistua. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Täytekin tuli maisteltua niillä kohonneilla yksilöillä ja hyvää oli. Pisteenä iin päälle vielä pehmeä kultahelmi lyyrana.

Hyviä kirjoitustenkaatajaisia abeille! Urakka on ohi, nauttikaa!

ps. ylioppilaslakkipikkuleipäohje täällä ja video täällä







Voi ei! Osa kohosi keskeltä, niin että halkesi ja loput olivat vinoja :(




Pohjat ovat vinoja kuin lippalakit,
mutta kaksi sopivasti vastakkain laitettua tekee ihan hyvän välin mustalle lakritsitäytteelle. 


Matkalla pakastimeen




Ylioppilaslakki-macaronit 

Pohjat
 • 150 g manteliauhoja (siivilöi ja laita kulhoon)
 • 150 g tomusokeria (sekoita tomusokeri mantelijauhoihin ja jätä odottamaan)
 • 60 g (n. 2 munan) valkuaista (mittaa lasiin ja jätä odottamaan)
 • 60 g (n. 2 munan) valkuaista (mittaa isoon vatkauskulhoon ja vatkaa kevyeksi vaahdoksi)
 • 35 g hienoa sokeria (lisää sokeri valkuaisvaahtoon ja vatkaa kunnes nostettaessa muodostuu alaspäin taipuvia huippuja)
 • 150 g hienoa sokeria
 • 50 g vettä (mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä, kunnes liemen lämpötila on 110 C, kaada kuuma liemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan ja jatka vatkaamista niin kauan, että seos jäähtyy eli noin 5 minuuttia)
Sekoita sitten valmiiksi mitatut valkuaiset manteli-tomusokeriseokseen. Lisää jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikeein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.

Siirrä taikina pursotin pussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä. Piirsin tussilla pikkuleipämuotin (3,4 cm) avulla leivinpaperin nurjalle puolelle mallit. Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Anna taikinan levätä 15-30 minuuttia ennen paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi. 

Paista 160 C n. 14 minuuttia.

Lakritsitäyte
 • 10 (á 19 g) Kick-lakritsipatukkaa (paloittele)
 • 1 dl vispikermaa (keitä kermaa ja lakritsipatukoita kattilassa, kunnes on tasaista massaa)
 • 40 g voita (lisää voi ja sekoita kunnes se sulaa)
Anna jäähtyä huoneenlämmössä, jotta jähmettyy. Täytä macaronit ja laita helmi lyyraksi. Säilytä jääkaapissa tai jos teet jo nyt lakkiaisiin, niin pakasta.

4 kommenttia:

 1. Kauniita ovat näinkin. Macaronit on arvoituksellisia, näin olen minäkin todennut ;) Katinka

  VastaaPoista
 2. Hei! Miten sait macaronseista valkoisia? Laitoitko jotain väriainetta kun mantelijauho tekee niistä kellertävämmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valittettavasti en muista enää, kun tästä on niin kauan, mutta oletan, etten laittanut valkoista väriainetta, koska ohjeessa ei sitä lue. Kurkkasin vielä ohjelinkin, eikä sielläkään ollut sitä laitettu. Joten kyllä niistä riittävän valkoisia tulee :)

   Poista