20.8.2019

Jääkaappisämpylät

Vaikka tultiin mökille vasta kymmeneltä illalla ja saunottiin ja uitiin pari tuntia, niin silti ehti vielä puolilta öin laittaa sämpylätaikinan kohoamaan. Taikinan teko on niin nopeaa, että aina on sen verran aikaa. Aineiden sekoitusta, ilman vaivausta ja yöksi kylmään jääkaappiin kohoamaan. Onneksi mökillä on akkujääkaappi.

Pitkien yöunien jälkeen ensimmäinen tehtävä on sytyttää tuli hellaan. Vettä, kahvia ja puuroa keitellessä myös hellan uuni lämpiää. Mittaria siinä ei ole, mutta varmaankin se oli yli 200 C, koska sämpylöistä tuli niin hyviä. Rapeita pinnalta, pehmeitä sisältä, reikiä halkaistussa pinnassa. Oli todella hyvää oikean voin ja juuston kanssa.

Saunapuhdas leipuri yön pimeinä tunteina

Taikinalle peitto päälle ja jääkaappiin nukkumaan. Itse voi kiivetä mökin vintille untuvapeiton alle.

Hyvää huomenta! Lusikalla taikinaa pellille ja mysliä päälle. Yön yli kohotus riittää, ei tarvitse enää pellillä kohottaa.

Puu-uuni paistaa hyvin, mutta pelti pitää kääntää kesken paiston, jotta paistuu tasaisesti.Kaurapuuroa, oman pellon mansikoita ja pihan mustikoita. Ja tietenkin tuoreita sämpylöitä.

Jääkaappisämpylät (15 kpl)
  • 7,5 dl haaleaa vettä
  • 30 g tuorehiivaa (tai puoli pussia kuivahiivaa)
  • 1 rkl suolaa 
  • 1 rkl sokeria (sekoita veteen hiiva, suola ja sokeri)
  • 1½ dl kaurahiutaleita
  • 3½ dl sämpyläjauhoja
  • n. 8 dl vehnäjauhoja (lisää hiutaleet ja jauhoja samalla sekoittaen, mutta ei vaivaten)
  • 1 rkl öljyä (lisää öljy)
Taikinasta tulee löysää ja niin sen pitää ollakin. Peitä taikina-astia leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja laita jääkaappiin yöksi. 

Nostele aamulla leivinpaperin päälle pellille lusikalla sämpylänkokoisia nöttösiä. Näitä ei siis pyöritellä. Siistiä leivontaa aamulla. Ripottele pinnalle mysliä, siemeniä tai kauraryynejä. 
Paista 225 C puolisen tuntia. Sämpylöistä tulee rapeakuorisia, joten älä peitä liinalla paiston jälkeen, jotta rapeus myös säilyy.

Ohje Annin uunista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti