26.12.2022

Yhdessä neulottu tilkkupeitto

Mitä synttärilahjaksi 80-vuotiaalle äidille, jolla on jo kaikkea? Jostain tuli idea tilkkupeitosta, jossa olisi 80 palasta. 8 x 10 tilkkua olisi hyvän kokoinenkin. Yksin en niitä ehtisi neuloa, mutta jos muutkin innostuisivat neulomaan, niin tämähän onnistuisi. Ensin innostui lähisukulaiset, sitten viestiä meni vähän kauemmaksikin, lopulta äidin kutomapiiriläisille ja vielä eläkekavereillekin. 

Hauskinta oli kun tämä projekti innosti myös miehiä opettelemaan ja kokeilemaan neulomista. Muutama teki kokonaiset tilkut alusta loppuun. Arvostan! Vaiheista tuli myös hauskoja videoita, ei ollut helppoa aluksi, mutta lopussa käytti jo kuin vanhoilta tekijöiltä.

Tulleiden tilkkujen määrä yllätti! Tavoite oli 80 ja varauduin siihen, että minun neulottavaksi jää aika paljon. Yllätys oli melkoinen, kun niitä tulikin 188 kpl! Sain tehtyä kaksi peittoa ja sen ansiosta lajiteltua värejäkin. Toiseen tuli siniset ja harmaat ja toiseen punaiset, oranssit, keltaiset ja vihreät. 

Laitoin kaikkiin tilkkuihin nimipaperin kiinni langalla, jotta tiedän keneltä mikäkin on. Jätin laput kiinni peittoon, äiti saa ne itse irrottaa ja näkee samalla ketkä kaikki tilkkuja ovat neuloneet. Lisäksi jokainen neuloja lähetti minulle kuvan itsestään ja kasasin niistä äidille videon kortiksi. 

Sydämellinen kiitos kaikille neulojille, tiedätte keitä olette <3 Tärkeintä tässä peitossa oli juurikin se, että niin moni äidin läheinen, ystävä ja tuttu on sitä tehnyt.


Tilkun koko 20 x 20 cm

Tästä se lähti, ensimmäisistä palasista

Siniharmaa vaiheessa

Siniharmaa valmis!Punakeltavihreä peitto vaiheessa

Punakeltavihreä peitto valmis!


Annoin tarkat ohjeet, jotta tilkut pystyy yhdistämään. Tärkeintä oli, että palat ovat samankokoisia. 

 • valmiin palan koko 20 x 20 cm
 • Seitsemän veljestä -lankaa, kahta eri väristä yhtä aikaa
 • värejä voit käyttää oman makusi mukaan - ja sen mitä lankoja kotona sattuu olemaan
 • silmukkamäärä 30
 • tuplarivejä 27
 • puikon paksuus 5
 • luo ja päättele löyhästi, ettei palat kiristä valmiissa peitossa
 • aloita kerros aina nostamalla ensimmäinen silmukka nurjasti, niin reunaan muodostuu sievä palmikko, josta yhteen virkkaaminen on helppoa
Yhdistin kaksinkertaisella valkoisella langalla virkkaamalla. Peitot ovat isoja (yli 160 x 200 cm) ja painavia (4 kg/kpl). 

13 kommenttia:

 1. Suloinen ajatus ja huipputoteutus! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus oli hauska ja porukalla tekeminen vielä parempaa :)

   Poista
 2. Olet niin kauniisti yhdistänyt tilkut ,idea oli loistava ja kuinka mukava on peittoon lahjan saajan kääriytyä ja miettiä tekijöitä lämmöllä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Valkoisella virkkaamalla sai yhtenäiset reunukset paloihin :)

   Poista
  2. Kyllä oli varmaa iso homma kyllä minäkin ole tehnyt virkkaamalla tilkku tyynyn 3 klo

   Poista
 3. Aivan loistava idea!

  VastaaPoista
 4. Teimme työporukalla eläkkeelle lähtevälle hoitajalle ja lääkärille torkkupeitot samalla idealla. Oli mieleiset lahjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Varmasti oli sellainen lahja mitä ei kaupasta saa, eikä tule toista samanlaista vastaan. Helppo jokaisen osallistua ja jättää muisto :)

   Poista
 5. Mitä tuo tuplarivi tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskiessa helppo laskea vain nurjat kerrokset eli silloin tulee laskettua kaksi kerrosta yhtä aikaa. 27 tuplariviä = 54 riviä. Pääasia, että palanen on 20 x 20 cm neliön muotoinen, eri ihmisillä voi olla eripaksuista lankaa ja erilainen käsilala. :)

   Poista