24.5.2019

Juhlavalmisteluiden muistilista


Suunnittele, aikatauluta ja ennakoi. Siinäpä tärkeimmät ohjeet juhlien laitossa. Viimeisenä iltana ennen juhlia tulee kuitenkin kiire, koska ihan kaikkea ei voi tehdä etukäteen, mutta auttaa valtavasti, jos kaikki mahdollinen on jo tehty.

Teen aikataulun ihan paperille (tai jopa Excelissä ja printtaan sen) ja ruksailen siitä tehdyt jutut. Kun on kirjannut ylös tarjottavat ja niiden määrät, muistaa seuraavia juhlia suunnitellessa mitä tarjolla oli viimeksi. Näin tarjoiluja voi kehittää entisestään, kun tietää mitä kannattaa tehdä ja kuinka paljon.

Tykkään leipoa ja siksi sortteja on usein monta, mutta se ei todellakaan tarkoita, että niin pitäisi olla. Leipominen vaan sattuu olemaan harrastukseni.

Kokosin tähän muutaman ajatuksen kotijuhlien järjestämisestä tai lähinnä siitä, miten itse olen niitä laittanut. Tuleepahan samalla taas muistilistaa itsellekin.

Tarjottavat
 • Leivo etukäteen kaikki, minkä voi pakastaa. Voit nauttia leipomisesta, kun aloitat hyvissä ajoin. Viimeisellä viikolla on kuitenkin vielä paljon hommaa. Ja vesisadepäivät on hyvä käyttää leipomiseen, hellepäivinä pitää saada ulkoilla.
 • Jaa täytekakkujen teko kolmelle päivälle: yhtenä pohjan paisto, toisena täyttäminen, viimeisenä kuorruttaminen ja koristelu. Poikkeuksena tuoreista mansikoista tehty kakku, se kannattaa täyttää mahdollisimman lähellä juhlapäivää, etteivät mansikat homehdu.
 • Varmista erikoisruokavaliot. Onko ruoka-aineallergioita? Onko ne merkitty tarjottaviin? Vai onko kaikki esim. laktoosittomia? Gluteenitonta ja vegaanista?
 • Huolehdi kylmäsäilytys. Mahtuuko kaikki jääkaappiin? Mistä lisää kylmätilaa? Kylmälaukku kunnon kylmäkallellakin helpottaa. Juhlapöydässä täytekakun alle voi laittaa litteän kylmäalustan ja piilottaa sen pöytäliinan alle.

Astiat
 • Riittääkö kahvikupit? Aika harvalla riittää. Silloin voi lainata sukulaisilta/ystäviltä tai vaikka ostaa kirpputorilta halvalla kokonainen sarja. Toki vuokratakin voi, ja usein ne saa palauttaa likaisina.
 • Valitse tarjoiluastiat etukäteen. Käytän usein itse koivusta sirkkelöityjä alustoja. Ne ovat aivan korvaamattomat. Näin kaikki tarjottava on samanlaisilla alustoilla (pois lukien kakut).

Työnjako juhlapäivänä
 •  Mieti, tarvitsetteko apukäsiä juhlapäivään. Näin äitikin voi keskittyä juhliin. Yhdelle tai kahdelle apulaiselle kyllä riittää tekemistä: ruusujen laittamista maljakkoon, kuoharin kaatamista, tarjottavien lisäämistä pöytään ja mahdollisesti myös niiden täyttämistä (esim. minipavlovia ei voi täyttää etukäteen, koska vettyvät niin nopeasti), kahvin keittämistä ja tiskaamista.
 • Apuhuone helpottaa. Hyväksi havaittu keino on laittaa kahvinkeitto ja tiskaus kodinhoitohuoneeseen. Näin likaiset astiat eivät täytä keittiötä, missä meillä on tarjottavat esillä. Kahvi tarjotaan pumpputermareissa ja rennoissa juhlissa vieraat voivat itse ottaa lisää silloin kuin haluavat.

Kukat
 • Tuleeko pöytiin kukkia? Jos tulee, niin luonnosta vai kukkakaupasta? Mihin astioihin, milloin poimitaan/haetaan?
 • Varaudu myös lahjakukkiin varaamalla tarpeeksi maljakoita tai yksi todella iso.

Kuvat
 • Nimetäänkö joku kuvaamaan juhlia? Joskus juhlien loppuessa huomataan, että siinä humussa ei tullut otettua yhtään kuvaa!
 • Käykö sankari valokuvaamossa vai kuvataanko itse? Kiitoskortin voi kuvata jo etukäteen ja antaa vieraille lähtiessä. Maailma muuttuu ja kuvat ovat enemmän kännykässä kuin paperilla. Voisiko kutsu ja kiitos olla WhatsAppilla lähetetty kuva tai vaikkapa video?
 • Hauska idea on ottaa jokaisesta vieraasta/porukasta kuva Polaroid-kameralla, joka tulostaa heti kuvan, ja liimata se vieraskirjaan. Vieraat voivat sitten juhlien aikana kirjoittaa viereen onnittelunsa.
 • Laitetaanko kuvia esille? Juhlan sankarista voi kerätä kuvia ja näyttää niitä joko valkokankaalta, televisiosta, tabletilta, albumista tai vaikka seinälle kasatuista tauluista.

Tärkeintä juhlissa on hyvä tunnelma läheisten ihmisen kesken. Aivan sama onko ikkunat pesty ja lattiat kuurattu ja montako kakkua on pöydässä. Niin kuin elämässä muutenkin - ihmisethän ne ovat tärkeimpiä.

Juhlat kestävät vain päivän tai oikeastaan muutaman tunnin siitä. Sekin on hyvä muistaa valmisteluja tehdessä. Mutta toki juhlista nauttii enemmän, kun kaikki on mietitetty ja tehty itselle sopivaksi. Ja valmistautuminen on jo puoli juhlaa!

Iloisia juhlia kaikille ja toivotaan auringonpaistetta!

1 kommentti:

 1. Tääläkin juhlatouhut menossa. Kiitos sinulle hyvistä ohjeista ja vinkeistä. Mukavaa juhlaaikaa teillekin. Katinka

  VastaaPoista