5.7.2022

Juhannus Kongaksella

Helteinen ja perinteinen juhannus Kongaksen mökillä, uutuutena tiskiallas rannalla. Kuulostaa pieneltä asialta, mutta nautin siitä - olihan se kätevä! Kannettiin äidin kanssa niin paljon astioita rannalle, ettei tarvinnut hakea koko ajan jotain puuttuvaa sisältä. Veden kanssa sai läträtä mielin määrin ulkona ja aurinko kuivatti astiat heti. Tiskiveteen Fairyä ja soodaa, huuhtelu veteen loraus etikkaa ja astioista tulee paljon puhtaammat. Riitalta kuultu kikka toimii. Ennen lautaset jäivät rasvaisiksi, vaikka kuinka kuumalla vedellä pesi, nyt natisevat puhtauttaan. Elämän pieniä iloa - puhtaita astioita ulkona tiskaten.

Juhannusaaton ruokana savulohta, suolalohta, sillejä, uusia perunoita, voikastiketta, kanafileitä kookoskermakastikkeessa, paistettuja kasviksia, pastasalaattia, vihersalaattia ja tuoreita hedelmiä. Jälkiruoaksi mansikkatäytekakkua, raparperiansa vaniljakastikkeella ja kinderpiirakkaa.

Illalla saunan jälkeen paistettiin kodassa suolaisia piirakoita: tomaatti-feta ja kana. Olin tehnyt ne kotona valmiiksi, mutta nuotiolla lämmitettynä niihin tulee vielä rapeampi pohja ja lämmitettynä muutenkin parempaa. Piirakoita meni enemmän kuin grillimakkaroita - aika yllättävää. Ennen vanhaan juhannusperinteeseen kuului naudan sisäfilee kodassa paistettuna, mutta näin se maailma muuttuu ja mediumpihvit vaihtuvat kasvispiirakkaan.

Juhannuspäivän aamupuurotkin keitettiin rantahellalla, niin ei tarvinnut sisällä käyttää puuhellaa, kun mökki oli lämmin jo muutenkin. Mikäs sen parempaa kuin pulahtaa aamu-uinnille ja sitten kaurapuuron ja raparperisopan syöntiin. 

Lettujen paistaminenkin on hauskaa ulkona, eikä tule mökki täyteen käryä. Usein letut syödään leivinpaperin päältä, ettei tule tiskiä, mutta nyt sai käyttää ihan oikeita lautasia. Ja taas tiskata.

Jossain välissä aattona laitettiin klapeja liiteriin, kun oli paljon porukkaa ja jonotaktiikalla se oli niin nopeaa ja hauskaakin. Puolen yön aikaan poltettiin risukokko.

Ihan käsittämättömän hienosti helteet alkoivat just juhannuksena ja ihan koko Suomessa. Kyllä Suomen kesä on mahtava! 


Sillejä, suolalohta, savulohta, pastasalaattia, vihersalaattia ja raikkaita hedelmiä

Uusia perunoita, voikastiketta, kanapihvejä kookoskastikkeessa ja paistettuja kasviksia

Koko juhannus elettiin rannalla, joten oli ihanaa kun tiskauskin tapahtui siinä.
Hulluahan olisi ollut kantaa likaiset astiat mökkiin tiskattavaksi ja kohta takaisin rannalle.
Rantasaunan muuripadasta sai kuuman veden ja järvestä kylmän veden.
Aurinko kuivasi astiat hetkessä.

Astiat olivat koreissa, niin pysyi jonkinlainen järjestys. Yöksi liina päälle, että säilyvät puhtaina.


Mansikkakakkua, raparperiansa ja kinderpiirakkaa
Saunan jälkeen grillattiin kodassa tomaatti-fetapiirakkaa ja kanapiirakkaa sekä makkaroita.
Piirakoita meni paljon enemmän kuin makkaraa.
Kaukana on ne ajat kun paistettiin naudan sisäfileepihvejä. Näin se maailma muuttuu.Juhannuspäivä helle alkoi oikein kunnolla!

Lettuja on pakko olla juhannuksena :)

2 kommenttia:

  1. On kyllä ihanan näköinen paikka ! Ja mitä herkkuja teillä onkaan ollut!

    VastaaPoista