18.11.2016

Kajaanin kirkko -piparkakkutalo

Viime yönä klo 01 liimasin viimeisen osan paikoilleen ja kirkko oli valmis. Ihan mahtava tunne! Ihan jouluyöltä tuntui, kun muiden nukkuessa yksin viimeistelin tätä.

Jo vuosi sitten mietin Kajaanin kirkon tekemistä, mutta ohiajaessa hylkäsin ajatuksen aika nopeasti. Katto näytti niin monimutkaiselta, ettei sen tekeminen piparista olisi mahdollista. Tänä vuonna ajatus hiipi uudestaan mieleen ja päätin kokeilla. Otin yhteyttä seurakuntaan ja sain sieltä pohjakuvan ja pari sivupiirustusta.

Aloitin sivuseinistä. Uunin pelti määritteli koon, suurimman seinän oli mahduttava pellille kokonaisena. Ikkunoista tuli silti niin pieniä, ettei ristikoita voinut leikata piparitaikinasta. Leikkasin auki koko ikkuna-aukon ja tein ruudukon pikeeristä. Leivinpaperin päälle paistettu seinä ja siihen pursotukset. Kovetuttuaan kestävät, vaikka ovatkin tyhjän päällä. Eivät ne tietenkään kovaa käsittelyä kestä, joten seinien pystytyksessä sai olla helläkätinen.

Valot asensin seinien pystytyksen aikana. Pistorasiaan yhteys nurkan kautta, sakastiin (tai sakaristoon, niin kuin vanhoissa piirustuksissa luki) alttarin takaa ja torniin grillitikkuihin teipattuna. Lamput ovat ledejä, joten kuumuus ei tee kirkon sisällä tuhoa.

Katon harjasta tuli kovin pitkä ja sisälle piti rakentaa tukia ihan kunnolla. Korkein katto piti paistaa kahdesta osasta, koska sehän ei pellille mahtunutkaan. Sauma ei kuitenkaan haittaa, vaan peittyi tomusokerilumen alle.

Melkoista touhua tämä rakentaminen kyllä oli. Jatkuvasti uuni päällä ja sokeria paistinpannulla. Välillä etenin pala kerrallaan. Taikina pakastimesta mikroon, kaulinta, leikkaus, paisto, koristelu, liimaus ja seuraavan osan kimppuun. Kokoa kirkolla on noin 35 x 55 cm ja korkeutta tornin ristiin mitattuna 65 cm.

Portaat, ovet, ristit, pikkukoristeet ja seinien vieressä olevat tukipilarit paikoilleen. Vajaan kahden viikon iltaurakka on ohi ja joulu saa nyt tulla.

Kuvista kasattu rakentamisvideo täällä.28 kommenttia:

 1. Siis vau, aivan käsittämättömän upea ja nuo kaikki yksityiskohdat.. Hieno! ��

  VastaaPoista
 2. Ihan mielettömän hieno ��

  VastaaPoista
 3. Taideteos!!!! Koskettava! Miten sattuikaan, että tänä iltana 9-vuotias tyttäreni ihaili ja ihmetteli kirkonpihalla kävellessämme kirkon tornin korkeutta useine kysymyksineen. Samalla pohdimme miksi kirkko on niin iso. Ja sitten näimme sinun luomuksesi. Upeaa käsityötä jälleen kerran! Hienoa Sari! Silmä lepää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minunki piti moneen kertaa ihmetellä sitä tornin korkeutta. On siinä rakentajilla on ollut hommaa silloin vuonna 1897, kun kirkko on tehty. Kiitos kauniista sanoistasi!

   Poista
 4. Ihana taideteos jälleen kerran sinulta Sari 💕 Kyllä nyt kelpaa joulun tulla 🎄

  VastaaPoista
 5. Apua, miten joku osaa ja jaksaa tehdä näin hienon taideteoksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa tekemistä jaksaa tehdä vähän pidempäänkin :) Kyllä tämä todellakin vei paljon aikaa, mutta nyt on ihana kävellä kotona kirkon ohi ja siinä ympärillä leijailee joulun tuoksu.

   Poista
 6. Upea! Jos vielä joskus yhtä isoon urakkaan ryhdyt, niin ikkunavinkki: laita ennen paistamista ikkuna-aukkoon murskattuja kovia karkkeja. Ne sulavat kauniiksi ikkunaksi! Sen päälle on hyvä pursottaa yksityiskohdat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Olen tuon kyllä nähnyt, mutten koskaan kokeillut. Pitää varmaan se joskus vielä testata.

   Poista
 7. Upea, kerrassaan hienoa työtä! #respect
  Entisenä kajaanilaisena oma rippi-ja vihkikirkko erityisesti sykähdyttää ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin olen siinä ripiltä päässyt, mutta kyllä tätä nyt tuli tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin tutkittua :) Tervetuloa Kajaaniin lomalle!

   Poista
 8. Ihan mielettömän kaunis :) ei jokaisella olis kärsivällisyyttä :) (mulla ei ainakaan).. Laitankin sun blogin muistiin, pitänee toisen kerran tulla ihastelemaan :)

  VastaaPoista
 9. Upea on ,mitä kaikkea välineitä käytit tuossa kun teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Iso ja pieni terävä veitsi. Paperista leikatut piirrokset isoimpiin seiniin, pienet osat viivottimen kanssa matkan varrella suunnitellen. Kaulin ja pursotin (0- ja 3-tylla). Lasta. Siinäpä ne taisi olla. Oli jossain vaiheessa lankaa katonharjan suunnan näyttämiseen ja avaimenperävatupassi tornia rakentaessa :)

   Poista
 10. Teitkö pikeerin itse ? Saisiko ohjetta, jos näin on !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsetehty pikeeri on parasta. Vatkaa yhtä valkuaista ja 1 dl tomusokeria 3 minuuttia sähkövatkaimella. Lisää sitten tomusokeria noin desi ja jatka vatkaamista, että on kunnolla sekaisin ja kuohkeaa. Ohje on muistaakseni Kinuskikissalta. Nykyään en enää mittaa tomusokeria, pääasia että on sopivan jämäkkää. Silloin sillä voi pursottaa jopa roikkuvia juttua esim. katon reunaan.

   Osat kannattaa koristella ennen kiinnittämistä. On paljon helpompaa pursottaa pikeeriä vaakatasossa olevaan juttuun kuin pystyssä olevaan. Iloa leipomiseen sinulle :)

   Poista
 11. Tämä on ihan hurjan upea! Olispa kiva kokeilla itsekin tehdä oman paikkakunnan kirkko... huh, mahtaisko siitä tulla mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei muuta kuin tekemään, yhdestä seinästä se lähtee, pikkuhiljaa, pala kerrallaan :)

   Poista
 12. Aivan mielettömän upea! Käden ja silmän yhteistyö kärsivällisyydellä kuorrutettuna parhaimmillaan, arvostan!

  VastaaPoista
 13. Ei voi muuta kuin ihailla sun käteesi jälkeä ja kärsivällisyyttäsi. Todella, todella upea piparkakkukirkko. Noin iso rakennus vaatii myös "rakennesuunnittelua" niin kuin itsekin totesit blogissasi. Upea!!!

  VastaaPoista