3.1.2017

Ruisleipä pataleipänä

Tammikuu on niin terveellinen kuukausi, että tein pataleivänkin pelkästään ruisjauhoista. Tuli hyvä ja kova kuorinen. Niinhän se on Pekka Heikkisen puu-uunileipäkin kovaa pinnasta, mutta pehmeää sisältä. Voita päälle ja iltapala on valmis! Kerralla meni koko leipä.


Sekoitettu taikina

20 tuntia kohonnut taikina


Taikina kuumaan pataan

Valmis leipä



Ruispataleipä

  • 3½ dl vettä (kuumenna 42-asteiseksi)
  • 1 tl kuivahiivaa (sekoita veteen)
  • 2 tl suolaa 
  • 2 tl siirappia (lisää suola ja siirappi veteen)
  • 7 dl täysjyvä luomu ruisjauhoja (sekoita taikinaan, mutta älä vaivaa)
Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Pitkän kohoamisen jälkeen pyörittele taikinaa ympäri ruisjauhoissa, mutta älä vaivaa. Ota pois kulhosta ja jätä pöydälle kohoamaan siksi aikaa, että uuni lämpenee. Laita rautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 250 C. Ota kuuma pata pois uunista, voitele ohuesti öljyllä ja laita taikina pataan. 

Laske lämpötila 225 C ja paista kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja paista 60 minuuttia. Kumoa valmis leipä padasta ja anna jäähtyä liinan alla.

Ohje Maku.fi

2 kommenttia:

  1. Kiitos kun nostit esille tämän reseptin.. pitkään halusin leipoa tämän mutta kun ei silmilleni osunut reseptiä -> ei inspiraatiota... taikina kohomassa jo, 8v.poika oli tässä mukana ;) huomenna koulun jälkeen saa laittaa uuniin ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit reseptin! Huomenna saatte lämmintä ruisleipää :)

      Poista