21.12.2016

Fudge

Etsin hyvää fudge-reseptiä ja KakkuKatrin blogista sellainen tuli vastaan. Ainekset ainakin kuulostivat niin hyvältä. Jos laittaa kermaa, sokeria ja voita, niin ei kai siitä voi tulla muuta kuin hyvää! Arvelutti vaan kun kommenteissa oli, että seos juoksettuu vatkatessa. Mutta jos seuraan tarkasti ohjeita, niin pakkohan sen on onnistua. Kokeilemaan siis.

Mittasin aineet huolellisesti ja keitin mittarin kanssa tarkasti. Hyvältä vaikutti. Kippasin seoksen metalliseen yleiskoneen kulhoon ja laitoin vatkaantumaan. Ja se juoksettui! Rasva erottui ja roiskui ympäriinsä, voi ei! Fudge-seos kyllä maistui hyvälle, mutta rakenne oli pilalla.

Tein seuraavana päivänä eri ohjeella. Nyt kokeilin Dansukkerin ohjetta, mutta sillä tuli sitkeämpää ja kovempaa, muistutti vähän kinuskia.

En luovuttanut vieläkään vaan tein kolmantena päivänä kolmannen kerran. Palasin KakkuKatrin ohjeeseen, Ensimmäisellä kerralla käytin laktoositonta voita ja kermaa, nyt käytin ihan tavallisia. Ensimmäisella kerralla kuumensin lämpötilalla 5/9, nyt 4/9. Vatkasin yleiskoneen sijasta sähkövatkaimella kattilassa. Kyllä juoksettumista tapahtui nytkin, mutta kippasin erottuneen rasvan pois ja laitoin fudgen vuokaan. Nyt tuli hyvää ja näyttääkin fudgelta. Voin vaan kuvitella, että tämä olisi vielä parempaa, jos olisi oikein kuohkeksi vatkattua ilman juoksettumista. Olisi ihan huippua, jos tietäisi mikä juoksettumisen aiheuttaa, mutta ehkä se jää ikuiseksi arvoitukseksi. Olkoot vaikka joulun taikaa :)




Ennen vatkausta

Fudgelta näyttää ja fudgelta maistuu :)
Fudge
  • 300 g sokeria
  • 200 g fariinisokeria
  • 200 g glukoosisiirappia
  • 300 g kuohukermaa
  • 100 g voita (mittaa aineet paksupohjaiseen, isoon kattilaan ja keitä kunnes 117 C, sekoita välillä)
  • 3 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa (lisää vaniljasokeri ja suola ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes mattamaista ja kiilto häviää)
Lämpötilan mittaamiseen tarvitset digitaalisen mittarin. Seos kiehuu pitkään (n. 20 min.) ennen kuin on 117 C. Siirrä sitten heti pois levyltä. Anna kiehumisen loppua täysin, lisää mausteet ja vatkaa sitten niin pitkään (n. 15 min.), että on kuohkeaa ja mattamaista. Toivo samalla, ettei juoksetu :D Kaada vuokaan leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa. Leikkaa kuutioiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti