28.10.2018

Kahvikakkua ja -kuorintaa

Suklaakakkua, mutta muutin reseptiä sen verran, että vaihdoin koko kermamäärän kahviin. Tuskin huomaa eroa, mutta on vähärasvaisempaa. Jos haluaa kahvin makua enemmän, niin kannattaa keittää tuplasti normaalia vahvempaa kahvia eli kaksi mitallista kahvinpuruja yhtä kupillista kohti.

Akkovaaralla käytiin 9 km päivälenkkiä aurinkoisessa pakkassäässä. Repussa leipää, suklaista kahvikakkua ja kuumaa glögiä. Mahtava ilma ja hieno paikka. Akkovaara, Pitkäsuo, Tupurikalliot, Pirun pelto ja Jättiläisen luola. Vähän niin kuin olisi ollut lapissa - ilmankos se ollut aikoinaan lappalaispäällikön tai lappalaisruhtinaan asuinpaikka.


Kahvista on moneksi

Innostuin vasta tänä syksynä kahvikuorinnasta, joka oli hitti muutama vuosi sitten. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 

Niin sileä iho, niin pienellä vaivalla. Kädetkin pehmenevät samalla, kun hierot niillä karkeita puruja. Ihan kihelmöi käsissä. Epäilin aluksi, että vartalon iho tuntuu sileältä vain siksi, kun kämmenet ovat niin eri tuntuiset, mutta kyllä se iho on oikeasti sileämpi ja liukkaampi. Helppo testata kuorimalla vain puolet vartalosta, eron huomaa kyllä. Kahvinpuruista jää ihon pinnalle öljyä, joten rasvaustakaan ei tarvitse tehdä suihkun jälkeen.

Kahvikuorinta sopii myös kasvoille. Netistä löytyy vanhoja ohjeita, joissa puruihin voi lisätä kookosöljyä, kanelia (pitääpä muistaa tämä joulusaunaan!), ruususuolaa tai jopa avokadoa lisäämään terveysvaikutuksia. Toistaiseksi käytän itse ihan vaan pelkkää kahvia.

Saunareissut on kyllä aika hauskoja. Ensin hikoilet kunnolla saunassa ja sitten kylpyhuoneessa sotket itsesi ihan ruskeaksi kahvinpuruilla. Saunaan puruja ei kannata vielä, ettei koko saunaa tarvitse alkaa pesemään. Suihkun lattia on helppo suihkutella puhtaaksi. Eikä lattiakaivokaan ole tästä suuttunut. Kierrätystä parhaimmillaan, purut eivät mene biojätteeseen vaan hyötykäyttöön, eikä tarvitse ostaa kaupasta kalliilla myytäviä kahvikuorintoja. Aika huikea ero kahvin ja kahvikuorinnan kilohinnassa!

Olen ihan kahvikoukussa. Ulkoisesti. Kahviahan en juo ollenkaan.


Jättiläisen luola Akkovaaralla


Suklainen kahvikakku

  • 265 g voita
  • 3 dl sokeria (vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi)
  • 3 munaa (lisää yksitellen, vaahdota hyvin jokaisen munan jälkeen)
  • 3,75 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kaakaota
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 3 tl vaniljasokeria (sekoita kuivat aineet)
  • 1½ dl vahvaa kahvia (lisää kahvi ja kuivat aineet vuorotellen taikinaan) Huom! Säästä käytetyt kahvinpurut kahvikuorintaan 
  • 120 g tummaa suklaata (rouhi ja lisää taikinaan)
Paista voidellussa ja mannaryynitetyssä vuoassa (1,8 l) 175 C 50 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.

Alkuperäinen ohje Kinuskikissalta, tässä kerma korvattu kahvilla.
Kahvikuorinta

Keitä kahvit. Juo kahvit tai tarjoa vieraille. Vie käytetyt kahvinpurut kylpyhuoneeseen, purut saavat jäähtyä ja säilyvät useamman päivänkin. Mene suihkuun, kastele iho ja levitä puruja koko vartalolle käsillä hangaten. Muista myös jalkapohjat. Huuhtele pelkällä vedellä pois. Huolellisesti, ettei jää puruja minnekään :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti