2.12.2018

Itsenäisyyspäivän mustikkaleivokset

Ruista ja mustikkaa. Niin suomalaista.

Ruisjauhoilla tehty kääretorttupohja, mustikka-rahka-kermavaahtotäyte ja lipun valkoisena pohjana hyydytettyä vaniljavaahtoa. Pehmeää, hyvää, raikasta. Maltillisesti, mutta riittävästi makua.

Tein leivoksia puolen pellin verran, valmiita tuli 15 kpl (5,5 x 4 cm) ja lisäksi reunasta 8 kpl minileivoksia (3 x 2 cm). Paistoin pohjataikinaan koko pellillisen, koska käytän toisen puolen muihin leivoksiin.

Sininen on aika haastava väri ruoassa. Mustikka on sininen, mutta soseutettuna muuttuu violetiksi. Värjäsin täytettä sinisellä väriaineella, jotta ei olisi liian punertavaa. Lipun risti on siniseksi värjättyä pikeeriä ja siinäkin on pienenä pelkona, että leviää valkoiseen "lippuun". Pakastan nämä leivokset ja toivon, että värit pysyvät erillään vielä sulaessaankin. Järkevämpää olisi ollut pursottaa sininen risti vasta juuri ennen tarjoilua, mutta meni jo :D

Näitä leipoessa kuului lähikoululta yleinen hälytysääni. Siis vain kokeilumerkki, mutta heti tuli mieleen, että onneksi Suomessa on rauha! Ja leppoisa leipominen sai jatkua.

Hyvää itsenäisyyspäivää!









Itsenäisyyspäivän mustikkaleivokset

Ruispohja
  • 2 muna
  • 3/4 dl sokeria (vaahdota munat ja sokeri)
  • vajaa desilitra ruisjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta (sekoita jauhot ja lisää taikinaan)
Tämä taikinamäärä riittää puolikkaalle pellille, joten rajaa alue vain puolikkaaksi. Tai kaksinkertaista pohjataikina ja paista koko pellillä ja käytä toinen puoli johonkin muuhun. 

Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 200 C 7-9 minuuttia, varmista kypsyys tikulla. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistossa ollut paperi.

Mustikkatäyte
  • 5 liivatetta (liota kylmässä)
  • 2 dl vispikermaa (vaahdota)
  • 140 g mustikoita (sulata ja soseuta sauvasekoittimella)
  • 1 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
  • ½ dl sokeria (lisää mustikkasose, rahka ja sokeri kermavaahtoon)
  • sinistä elintarvikeväriä (värjää sinisellä, jos haluat ettei ole niin punertavaa)
  • 1/4 dl mustikkamehua tai vettä (kuumenna kiehuvaksi, purista liivatteista vesi pois ja sulata ne nesteeseen, kaada ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita hyvin samalla)
Paina metallinen reunus pohjan päälle ja kaada täyte sinne ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa tunti.

Vaniljatäyte
  • 3 liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vaahdota)
  • tilkka vettä (kuumenna kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen, kaada ohuena nauhana vaniljavaahtoon ja sekoita hyvin samalla)
Kaada hyytyneen mustikkatäytteen päälle ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

Sininen pikeeri
  • munan valkuainen
  • 1 dl tomusokeria (vaahdota valkuaista ja sokeria 3 minuuttia vatkaimella)
  • noin 1 dl tomusokeria (lisää toinen desi tomusokeria ja vatkaa, lisää vielä tarvittaessa tomusokeria, että saat pikeeristä jämäkkää)
  • sinistä elintarvikeväriä (värjää siniseksi)
Irroita metallireunus ja leikkaa suorakaiteen muotoisiksi palasiksi. Pursota leivoksiin sininen risti.

2 kommenttia:

  1. Sattumalta löysin tänne blogiisi. Aivan ihania leivonnaisia täältä löytyy. Tulee fiilis, että pitäisi tehdä vaikka mitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla Hilu :) Tervetuloa tänne useamminkin ja leipomaan vaan, mikäs sen hauskempaa!

      Poista