5.12.2018

Käpykakku

Ensimmäinen käpykakkuni! Lapsena sitä tuli syötyä mummolassa, mutta se oli leipomosta ostettua.

Googlailin ohjeita ja yleensä käpykakun pohja paistettiin levynä. Niin minäkin ensin ajattelin tehdä, mutta siinä kasaaminen menee vähän palapeliksi. Jälleen kerran tuli Ikean kulho mieleen ja paistoin pyöreän pohjan sillä. Sivuja piti vain vähä leikata ja laittaa palat kävyt kärkeen. Helpompaa kuin rakentaa kaikki levyistä alusta asti.

Olin ajatellut paistaa levypohjan saman päivänä kun täytän, mutta nyt kun suunnitelma muuttui lennosta, tulikin vähän hoppu. Paistan kakkupohjan aina päivää ennen täyttämistä. Ja nyt tuli kyllä todistettua, että niin todellakin kannattaa tehdä. Leikkaaminen onnistuu paljon paremmin vasta vuorokauden kuluttua, kun kakku on saanut seistä rauhassa. Nyt kun leikkasin pohjan vielä hiukan lämpimänä, niin onhan se hankalampaa, eikä saa niin siistejä kerroksia. Katsoin samalla Koko Suomi leipoo -ohjelmaa ja edelleen jaksaa kauhistuttaa miten kamalaa olisi leipoa kiireellä siellä. Leipominen kun on leppoisaa ja rentouttavaa puuhaa näin kotosalla.

Kuorrute on tehty mantelijauheesta, tomusokerista, kaakaosta ja valkuaisista. Ei tarvinnut käyttää kaupan marsipaania ja tämä oli parempaa.

Kakku on vielä korkkaamatta, mutta leikkausvaiheessa sitä pääsi vähän maistelemaan. Aika loistavalta tuntui suklaan, kahvin, rommin ja vadelman yhdistelmä.

Kiitos Mika käpykakusta puhumisesta, ilman sitä tämä ei olisi tullut mieleenkään.
Hyvää itsenäisyyspäivää suomalaiset!


Kakun sisälle tulee kahvia, suklaata, mascarponeuustoa, vadelmahilloa, kermavaahtoa ja rommia.

Kakku vuokaan täytettynä


Puolipallo muotoiltu kävyksi, vaikkei sitä oikein hahmota vielä tässä vaiheessa





Käpyhän siitä tuli!

Hauskoja nämä saksilla leikatut suomut


Käpykakku

Pohja
  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria (vaahdota munat ja sokeri)
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan)
Voitele Ikean kulho ja mannaryynitä se. Paista 175 C noin 55 minuuttia. Kumoa kakku, laita kulho takaisin päälle ja anna seisoa seuraavaan päivään.

Kermavaahtotäyte
  • 2 dl vispikermaa (vaahdota)
  • sokeria (mausta kermavaahto sokerilla)
Suklaatäyte
  • 2 dl vispikermaa (vatkaa vaahdoksi)
  • ½ rkl sokeria (mausta kermavaahto sokerilla)
  • 100 g marcarponejuustoa (notkista ja sekoita kermavaahtoon)
  • vajaa ½ dl vahvaa kahvia (laita 2 mitallista kahvia kuppia kohden kun keität kahvin, anna jäähtyä ja sekoita täytteseen)
  • 120 g tummaa suklaata (sulata ja sekoita täytteseen)
Leikkaa kakku mahdollisimman moneen osaan. Vuoraan Ikean kulho kelmulla ja täytä kakku ylösalaisin sinne. 

Kostutus
  • 1 dl vahvaa kahvia
  • 1 dl maitoa
  • 2 rkl rommia 
Leikkaa kakku mahdollisimman moneen osaan. Vuoraan Ikean kulho kelmulla ja täytä kakku ylösalaisin sinne. 

Täyttäminen
Jokaiseen väliin kostutus, ohut kerros vadelmahilloa ja vuorotellen suklaatäytettä ja kermavaahtoa.

Anna seisoa jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kuorrutus
  • 2 munan valkuaista
  • 160 g mantelijauhetta
  • 3 dl tomusokeria
  • ½ dl kaakaojauhetta (sekoita kaikki aineet, lisä tarvittaessa tomusokeria, että saat siitä kaulittava paksuista, mutta anna sen kuitenkin seisoa jääkaapissa pari tuntia ennen kaulitsemista)
Kumoa kakku vuoasta ja leikkaa sivuja kapeammiksi ja lisä palat kävyn kärkeen. Vatkaa 2 dl vispikermaa vaahdoksi, mausta sokerilla ja levitä muotoillun kakun päälle ohut kerros. Kaulitse kuorrutusmassa ja nosta kakun päälle, tasoita ja leikkaa ylimääräiset pois. Leikkaa saksilla kävylle suomut, pidä sakset aivan vaakatasossa ja aloita kävyn pohjasta. Siivilöi päälle tomusokeria.

8 kommenttia:

  1. näyttää niin ihanalta! Pitäis itsekin tehdä. Joskus kauan sitten olen käpykakkua tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! Oli kivaa vaihtelua perinteiselle täytekakulle.

      Poista
  2. Onpas tosi nätti käpykakku. Tätä en ole koskaan kokeillut, vaan joskus voisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! Kokeilemaan vaan, oli minullekin positiivinen yllätys :)

      Poista
  3. Oi nam!! Olet kyllä tehnyt todella upean näköisen käpykakun.
    Käpykakku on yksi mun suosikkikakuistani, Britakakun ja prinsessakakun lisäksi. Mutta koskaan en ole sitä vielä itse tehnyt.
    Ehkä pitää itsekin rohkaistua kokeilemaan. Ja mielenkiintoinen tuo marsipaaninkorvike. Sitä ainakin pitää testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne! Tavallisesta marsipaanista en edes tykkää, mutta tämä korvike oli hyvää siinä pinnalla :D Nyt on käpykakku tehty, britakakkua useamman kerran, mutta prinsessakakku on vielä kokeilematta.

      Poista
  4. Kaunis käpykakku. Käpykakku on kyllä herkullista. Kerran olen itse kokeillut tehdä.

    VastaaPoista