10.12.2018

Puolukkaleivokset

Kuulostaa kirpeältä, mutta ei ole. Just sopivan makeaa ja pehmeää. Hyvin sopii jouluun, varsinkin jos pinnankerros olisi punaisempi ja senhän saa helposti, kun käyttää enemmän tiivistettä, vaikkapa melkein pelkästään tiivistemehua.

Aikaisemminkin olen tehnyt näitä samoja puolukkaleivoksia, mutta vähän eri mittasuhteella.








Puolukkaleivokset

Ruispohja
  • 2 munaa
  • 3/4 dl sokeria (vaahdota munat ja sokeri)
  • vajaa desilitra ruisjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta (sekoita jauhot ja lisää taikinaan)
Tämä taikinamäärä riittää puolikkaalle pellille, joten rajaa alue vain puolikkaaksi. Tai kaksinkertaista pohjataikina ja paista koko pellillä ja käytä toinen puoli johonkin muuhun (itse tein itsenäisyyspäivän mustikkaleivokset yhtä aikaa näiden puolukkaleivosten kanssa).

Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 200 C 7-9 minuuttia, varmista kypsyys tikulla. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistossa ollut paperi.

Puolukkatäyte
  • 5 liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 2 dl vispikermaa (vaahdota)
  • 140 g  puolukoita (sulata ja soseuta sauvasekoittimella)
  • 1 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
  • ½ dl sokeria (lisää puolukkasose, rahka ja sokeri kermavaahtoon)
  • 1/4 dl puolukkamehua tai vettä (kuumenna kiehuvaksi, purista liivatteista vesi pois ja sulat ne nesteeseen, kaada ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita hyvin samalla)
Paina metallireunus pohjan päälle ja kaada täyte sen sisälle ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa tunti.

Vaniljatäyte
  • 3 liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vaahdota)
  • tilkka vettä (kuumenna kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen, kaada ohuena nauhana vaniljavaahtoon ja sekoita hyvin samalla)
Kaada hyytyneen puolukkatäytteen päälle ja anna hyytyä tunti.

Puolukkamehupinta
  • 2½ liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 2 dl erittäin vahvaa puolukamehua, vain vähän laimennettua tiivistettä, vahvaa siksi, että pintaan tulee kunnolla punaista väriä, eikä näin haaleaa kuin mulla nyt (ota pieni tilkka mehua kahvikupin pohjalle, kuumenna ja sulata liivatteet siihen, kaada ohuena nauhana takaisin mehun sekaan)
Kaada hyytyneen vaniljatäytteen päälle ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

Leikkaa pieniksi paloiksi ja koristele sulatetulla valkosuklaalla ja koristele puolukalla.

2 kommenttia: