9.8.2020

Vaellus- ja kämppäeväät

Neljä vaelluspäivää, joista pisin oli 19 km (Vuontispirtti - Montellin maja - Nammalakuru - Rihmakuru - Taivaskero - Hotelli Pallas). Hauska päivä oli myös se kun mentiin omia polkuja Pallaksen Pyhäkuruun ja matka oli melkoista rämpimistä ja itse Pyhäkuru oli niin jyrkkä ja rakkainen, että piti mennä välillä nelinkontin rinkka selässä. Nähtiin myös Paratiisikuru sillä reissulla. Lyhyemmät retket tehtiin Särkitunturiin ja Keimiötunturiin.

Vaelluksilla levähdeltiin ja nautittiin matkasta. Ilmat suosivat ja maisemat ovat joka kerralla yhtä kauniita. Eväät ovat tärkeä osa matkaa. Rinkassa kulki linssikeiton ja voileipien lisäksi kivaa pientä syömistä: suolaisia muffinsseja, välipalapatukoita, siemennäkkäriä, banaania ja jogurttirusinoita. Juomina urheilujuomaa, mustaherukkamehua, mustikkakeittoa ja kahvia. Raikasta vettä otettiin matkalla purosta. Ja isoja tunturihilloja löydettiin!

Kämpällä kokkailtiin kanapastaa ja kasviskiusausta, lämmitettiin suolaista piirakkaa hellalla ja herkuteltiin leipäjuustolla ja lakkahillolla.

Muonion reissut ovat aina niin mukavia, ettei haluaisi edes pois lähteä. Siellä jotenkin aika seisahtuu ja kaikki muu unohtuu. Onneksi aina voi palata.

Reissussa on helpompaa, kun kokkailee jo kotona.
Iso kattilallinen linssikeittoa, vispipuuroa, vadelmasoppaa, tomaatti-fetapiirakkaa,
siemennäkkäriä, välipalapatukoita ja suolaisia muffinsseja.

Särkitunturi on jännä paikka, kun siellä on lampia tunturin huipulla.

Suolaisessa muffinssissa on kinkkua, paprikaa ja fetaa sekä pizzamaustetta ja juustoraastetta.

Linssikeitto kuumaksi trangialla.


Välipalapatukoissa on kookoshiutaleita ja luumua
sekä maapähkinävoita, vaahterasiirappia, limeä ja suolaa. Pinnassa suklaakuorrutus.
Käytiin kurkkaamassa myös Keimiöniemen kalapirttejä Jerisjärven rannalla.

Tämä 1800-luvun lopulla ukin ukin rakentama kalapirtti on nykyään nähtävyys.

Siinä ne ovat kalastajat ruokansa tehneet.



Aamupalaksi kaurapuuroa, vadelmasoppaa ja kämpän pihan mustikoita.


Pallaksen Pyhäkuru

Pallasjärven Punainen hiekka on niin hieno paikka, että ajettiin myös sinne uimaan.
Jerisjärvessä uitiin aamuin illoin ja kerran myös Särkitunturin päällä olevassa lammessa.




Tunturihilloja!


2 kommenttia:

  1. Ai vitsi! Ihan hullun hyvä tuo suolainen muffinssi. Pakko alkaa tehdä itsekin niitä reissuille evääksi. Ja taidan kans jatkossa valmistaa patukat itse, tai ainakin osan niistä. Ja sitten jatkokysymys, jos kokkaa kotona keittoa, niin miten sen kuljetus mukana? Kolminkertaiseen muovipussiin, vai johonkin muoviboksiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit muffinsseista ja patukoista :) keiton olen kuljettanut Igloon muovisee litran rasiassa jossa on kierrekorkki, ei varmasti vuoda rinkkaan. Toki vie saman tilan paluumatkallakin, mutta päiväretkillä onneksi mahtuu.

      Poista