19.6.2019

Koivuhalkokakku

Koivuhalko on kyllä oiva juhannuskakku! Niin suomalaiseen kesään sopiva. Raparperitäytteinen kääretorttu, joka on kuorrutettu koivunrungon näköiseksi. Valkoinen mascarpone-kermavaahtoa ja mustat rouhittua ja  sulatettua turkinpippuria sekä vaniljaa.

Raparperitäyte on kesäinen ja väriltäänkin kuin koivun sisus. Kun katselee oikeita koivuja, niin rungot eivät suinkaa ole valkoisia, vaan niissä on todella paljon mustaa. Mikäs kakkulautaseksi sopisi paremmin kuin koivusta tehty pitkä puualusta.

Aikaisemmin olen tehnyt perinteisen kakun muotoisia koivukakkuja rippijuhliin ja lakkiaisiin.

Iloista juhannusta!











Juhannuksen koivuhalkokakku

Kääretorttupohja
  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria (vaahdota munat ja sokeri)
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta (sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan)
Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 200 C n. 10 minuuttia juuri ja juuri kypsäksi. Kumoa hiukan sokeroidun levinpaperin päälle. Irroita uunissa ollut leivinpaperi. Anna jäähtyä liinan alla. Täytä heti kun on jäähtynyt, jotta pohja ei ehdi kovettua.

Raparperihillo (kannattaa keittää jo päivää ennen)
  • 500 g raparperia (paloittele)
  • 25 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1½ dl fariinisokeria (keitä kaikkia aineksi kattilassa, kunnes raparperi pehmenee)
  • 2 rkl maissitärkkelystä (ota lientä lasiin, sekoita siihen maissijauhot ja suurusta täyte, kuumenna kunnes sakenee)
Anna jäähtyä kylmäksi ennen täytteeseen lisäämistä.

Raparperi-mascarpone-kermatäyte (tätä tulee aika reilu annos)
  • 3½ liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 4 dl vipikermaa (vaahdota)
  • 1 prk (á 250 g) mascarponejuustoa
  • 500 g raparperihilloa (lisää juusto ja hillo kermavaahtoon)
  • tilkka sitruunalimpparia (kuumenna ja liota liivatteet siihen, kaada ohueana nauhana täytteeseen ja sekoita hyvin)
Täytä kääretorttulevy ja rullaa leivinpaperin avulla. Kääri vielä pyyheliinaan, jotta pysyy varmasti kasassa. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Liivate auttaa kääretorttua pysymään hyvin muodossaan.

Kuorrutus
  • 2 dl vispikermaa (vaahdota)
  • ½ prk (á 250 g) mascarponejuusto (sekoita kermavaahtoon)
  • sokeria
  • vaniljasokeria
  • vaniljaa myllystä
Leikkaa kääretortun päätypalat pois ja pistele poskeesi. Levitä epätasaisesti kääretortun pinnalle.

Turkinpippuriviivat
  • turkinpippureita (murskaa tehosekoittimessa ja kuumenna kattilassa)
  • tilkka vettä (lisää vettä notkistamaan)
Valuta viivoja koivuhalon päälle. Lisää myös pelkkää turkinpippurirouhetta ja vaniljaa myllystä.

1 kommentti: